Москва призова Косово да зачита правата на сърбите

Избори 2021 Новини
Москва - pixabay

В коментар на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, разпространен тази вечер, се посочва, че Русия призовава Прищина и стоящите зад нея САЩ и Европейски съюз да спрат провокациите и да зачитат правата на сърбите в Косово.

Сръбското министерство на отбраната съобщи, че армията й все още не е преминала границата с Косово.  То определи решението на Прищина да приложи от 1 август правилата за принудителна подмяна на личните документи на сърбите като стъпка към тяхното експулсиране от Косово.

„С решението от 1 август на властите в Прищина започват да се прилагат неоправдани дискриминационни правила за принудителна подмяна на документите за самоличност и регистрационните номера на превозни средства на местните сърби. Това е още една стъпка към прогонване на сръбското население от Косово, изтласкване на косовските сръбски институции, които защитават правата на сръбските жители от произвола на радикалите от Прищина, ръководени от министър-председателя Албин Курти. Косовските лидери знаят, че сърбите няма да останат безучастни, когато става въпрос за пряко посегателство върху техните свободи, и умишлено стигат до крайности, за да започнат насилствен сценарий. Разбира се, Белград също е обект на атаката, който Западът иска да „неутрализира“ с още повече косовски албански ръце“, смятат сръбските власти.

Захарова подчерта, че това развитие е още едно доказателство за провала на посредническата мисия на ЕС.

„Това е и пример за мястото, което са подготвили за Белград в Европейския съюз, приканвайки го де факто да се примири с лишаването на сънародниците си от граждански права“, каза тя.

Източник: dariknews.bg

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.