Маркет линкс: Най-голямо е доверието към президента

Избори 2021 Новини
Маркет линкс

ИТН няма да са в парламента при избори днес

Данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1024 пълнолетни граждани в периода 2 – 10 юли по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета, показват, че ако изборите бяха днес, щяхме да имаме 7-партиен парламент.

Първа политическа сила сред заявилите, че ще гласуват е ГЕРБ-СДС с 22,2% . След тях,  с минимална разлика, се нарежда „Продължаваме промяната“ с 21,5%.

БСП заема третото място с 11,6 процента, а ДПС получават малко над 9 процента, нареждайки се на четвърта позиция. „Демократична България“ е след това с 8,3% подкрепа. „Възраждане“ събират 7,6%, а „Български възход“ на Стефан Янев – 4,3%.

Под 4% имат станалите партии, сред които и „Има такъв народ“ – с 3,2%.

Президентът Румен Радев е единствената политическа фигура, която все още има по-голямо доверие, отколкото недоверие – 48% е доверието към него, а 32% – недоверието. Втори след него, но на сериозна дистанция, е бившият служебен премиер Стефан Янев с 24% доверие и 42% недоверие.

22% е доверието към премиера в оставка Кирил Петков. Три пъти по-голямо е недоверието – 66%.

Не по-различно е отношението и към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов – 21% доверие и 66% недоверие. Също и към Корнелия Нинова – съответно 20% доверие и 65% недоверие.

Доверието към Слави Трифонов е едва 9%. 80% е недоверието към него.

На въпроса дали искат предсрочни избори 43 на сто от българите отговарят, че трябва да има нов кабинет в това Народно събрание. 41% смятат, че трябва да има предсрочен вот наесен,  17% не могат да преценят.

Снимка: btvnovinite.bg, източник: „Маркет линкс“

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.