Гешев остава като главен прокурор

Избори 2021 Новини
Гешев

Само 2 гласа във ВСС бяха „за“ отстраняването му от поста

Висшият съдебен съвет отказа да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор. Само двама от членовете на ВСС – Атанаска Дишева и Олга Керелска, бяха „за“ отстраняването на Иван Гешев, всички останали 16 гласуваха „против“ и така той остава на поста си. Главният прокурор не участва в гласуването тази вечер.

Гласуването бе предшествано от тежки дебати. Около 12 часа членовете на Висшия съдебен съвет дебатираха днес по исканията на правосъдния министър в оставка Надежда Йорданова и предшественика ѝ Янаки Стоилов предсрочно да бъде прекратен мандатът на главния прокурор Иван Гешев.

„Някои хора трябва да изпитват срам от това, което се случи се случи във ВСС и това не са членовете на ВСС. Това са обикновени политици, които използваха една конституционна процедура за постигане на откровено политически цели без всякакви основания. Тази процедура имаше само и единствено политическа цел, а може би и PR цел. Не вярвам да се постигне нито политическата цел, нито медийната поради простата причина, че за да се постигнат тези цели поне трябва да се вложи някакво старание – някой да попрочете малко, да прояви повече уважение и приличие към българската съдебна власт и към българските граждани“, заяви Гешев след гласуването.

Надежда Йорданова обяви, че екипът ѝ ще анализира има ли правна възможност за обжалване на резултата от гласуването или се налага да се иска тълкувателно решение от Конституционния съд:

„В Министерство на правосъдието се разглеждат и други основания, извън тези в производството, което приключи. В момента, в който приключим работата, ще предприемем и действия по тяхното представяне на пленума на Висшия съдебен съвет. Принципът на правовата държава изисква това правомощие да не се влияе от персоналния състав на органа, който трябва да взема решения“.

Още преди дискусията по същество обвинител номер едно обяви, че мотивите, с които се иска отстраняването му, са политически. Овладяване на прокуратура и избор на послушен главен прокурор, който да изпълнява поръчките на политическата власт – така обясни Иван Гешев защо се иска отстраняването му

„Аз няма да бъда послушен и не съм бил никога послушен“, каза още обвинител номер едно, според когото активирането на процедурата от Стоилов и Йорданова целяло и „да се злепостави Висшия съдебен съвет“, каза той.

На тези обвинения правосъдният министър в оставка отговори: „Настояването за спазването на Конституцията, настояването за спазването на законите, работата на главния прокурор честно, почтено, законосъобразно, с високи професионални и нравствени качества, не е овладяване на прокуратурата. Това е правова държава“.

13 са общо основанията в предложенията на Стоилов и Йорданова. Дебатът по тях продължава с активното участие на Иван Гешев, който ги опровергава или квалифицира като: „Всичко е политически смях“.

Ето и обобщената му оценка за исканията за оставката му: „Говорим за съждения, умозаключения, политически празни клишета, пропагандни плакати. Това са тези, които нямат никакво обективно покритие, обидни са за цялата съдебна власт и представляват политически неверни тези за постигане само на политически резултати, които уронват не само престижа на съдебната власт, уронват държавността и са срам за тези, които ги пишат“.

На няколко пъти главният прокурор заяви, че не може да носи отговорност за действия на редови прокурори или административни ръководители, нито на пресцентъра на държавното обвинение.

Което провокира един от малкото му опоненти сред съдебните кадровици – Атанаска Дишева, да заяви, че от отговорите му останала с впечатление, че Гешев няма никакви правомощия: „Защото на всичко, което досега беше засегнато, той отговаряше: „Това не е мое правомощие“, „Това не е мое задължение“. Вероятно към края на днешното обсъждане или обсъждането на тези предложения, когато и да се случи, ще стигнем до заключението, че главният прокурор на практика няма никакви правомощия“, каза Дишева.

Тежката катастрофа от вторник вечерта, при която загинаха две млади жени, също стана част от дебата във ВСС. Причината – сред основанията на Надежда Йорданова са указания на обвинител номер едно по дела за пътнотранспортни престъпления, извършени от водачи, употребили алкохол или наркотици, да се предприемат действия за изземване на превозното средство.

Тези указания, както и предложения за по-тежки наказания за такива шофьори, Гешев представи преди две години след катастрофата, в която загина журналистът Милен Цветков.

„Управляващите, Народното събрание имаха седем месеца последните, да решат този проблем с две елементарни изменения. Дали го направиха? Не. Може би, ако бяха го направили, не смея така да кажа с твърдост, но може би тези деца още щяха да са живи, както и много други“, коментира Гешев във връзка с това.

„Да се манипулира с чувствата на хората и да се прави изключително популистко изказване, което, между другото, е характерно за цялостното поведение на господин Гешев като главен прокурор, е напълно недопустимо“, каза по повод думите на Гешев членът на ВСС съвет Атанаска Дишева.

Източник: bnr.bg

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.