БХРА: Управляващите за пореден път неглижират туризма

Избори 2021 Новини
БХРА

Отново вменяват на Министерство на туризма ангажиментите на Агенцията по бежанците за сметка на решаване на проблемите на сектора

Управляващите за пореден път неглижират туризма и залагат капани на бъдещото правителство, вменявайки на Министерство на туризма несвойствените задължения на Агенцията по бежанците, вместо да предприемат мерки за решаване на проблемите в сектора и действия за развито на един от основните дялове на икономиката, който допринася средно за 13 на сто от БВП. Това подчертават от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

В новия план за временна закрила, представен от вицепремиера Калина Константинова е заложено при бъдеща бежански вълна Министерство на туризма отново да изпълнява функциите на Агенцията по бежанците, като разработва и администрира хуманитарните програми и при необходимост да настанява бежанци с временна закрила във ведомствени и други почивни бази и хотели.

Щом управляващите са толкова доволни по свършената работа от Министерството на туризма относно приемане на бежанците, официално да прехвърлят Агенцията по бежанците, заедно с бюджета и служителите й към Министерство на туризма, за на не се отделя допълнителен капацитет, необходим за решаване на проблемите на туризма в несвойствени дейности, подчертават от БХРА.

Служителите в Министерство на туризма (МТ) се занимават с неприсъща за тях работа като счетоводители, координатори и контрольори на настанените във ведомствени бази на други институции и в местата за настаняване украински бежанци, вместо да решат сериозните проблеми в сектора.

Според БХРА при следващи подобни бежански кризи е редно МТ да изпрати до местата за настаняване точна и конкретна информация за това колко хора ще се настаняват, кога, колко и при какви условия ще се заплати за престоя им. А не както е сега, бежанците вече си заминаха, а условията по програмата все още се изчистват.

С молба предложенията за настаняване да се изпращат директно в Агенцията по бежанците. Сред което Агенцията може да влезе в националния регистър, да провери дали местата за настаняване са регистрирани там и да проследява чрез системите ЕСТИ и СУНИ настаняване, сметки, данни на бежанците и тн. Без да се прехвърля тази дейност на МТ. Информацията е публична и от Агенцията спокойно могат да си вършат работата, вместо да се прехвърлят тези задачи на Министерство на туризма и то да страда от липсата на административен потенциал, да забавя и блокира решаването на проблеми важни за сектора, подчертават от БХРА.

През последните 6 месеца Министерство на туризма се занимава именно с тази несвойствена роля, вместо да се опита да решава наболелите проблеми и да развива стари и нови туристически пазари. Хотелиерите бяха първите, които приютиха бежанците от Украйна, но държавата не изпълни обещанията, които даде макар и със закъснение и част от хотелиерите все още чакат да им бъде платено за настанените семейства с деца. И това в условията на драматичен ръст на цените на електроенергията за бизнеса, на горивата, липсата на кадри и ръста на заплатите в сектора.

Въпреки декларациите на представителите на всички политически сили преди изборите по време на срещи с БХРА, че туризмът ще е приоритет в управлението, това ни си случи.

Не се изпълниха и поетите ангажименти за решаването на редица наболели проблеми в сектора като концесиите на плажовете, статута на националните курорти, проблема с кадрите и най-вече с тяхната сезоност, паркиране и сметоизвозване в курортите, координация в работата на отделните министерства по отношение на туристическата политика, отделяне на сериозен бюджет за реклама и неговото ефективно харчене, създаване на единна браншова организация, стимулиране на туроператорите за привличане на туристи чрез работеща схема от 35 евро, привличане и запазване на служителите в сектора и така нататък.

Категорично сме против системното неглижиране на проблемите на бранша и очакваме следващото правителство, независимо дали е редовен кабинет или служебен, да се заеме сериозно с решаване проблемите на сектора, вместо с други дейности, за които има ресорни институции със съответния бюджет и персонал, категорични са от БХРА.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.