Първа линия „празнува“ /ВИДЕО/

Актуално Градът Новини ПУЛС

Студенти медици с видеобръщение в Световния ден на здравето

През изминалата година над 120 лекари, медицински сестри, санитари и шофьори на линейки загубиха живота си, борейки се до последно с коварното заболяване и достойнство изпълнявайки своя професионален и морален дълг

Властта поздравява лекарите

В Световния ден на здравето – 7 април*, студентите медици от Студентски съвет и студентските асоциации към от МУ – Пловдив избраха нестандартен начин да поздравят работещите в сферата на здравеопазването и всички граждани. Младите хора създадоха видеообръщение, което освен пожелание за здраве е и приканване да бъдем толерантни към аутизма, който е „разнообразието, продължение на човешкия генофонд“.

„Аутизмът не е дар, нито проклятие. Той е това, което е. Фокусирайте се върху личността. Тя е истинският дар“, казват студентите.

Здравето не е само отсъствие на болести, то е състояние на пълно благоденствие, смятат бъдещите лекари и пожелават на всички здрав дух в здраво тяло и добри взаимоотношения с другите и себе си.

Междувременно властта на местна почва изпрати до медиите поздрави към лекарите.

От пресцентъра на общината се получиха тези думи – оръщение на кмета Здравко Димитров:

Изразяваме дълбока признателност за Вашия професионализъм, отговорност и хуманност. Вие сте хората, които бяха на първа линия, понесоха и продължават да носят най-сериозната тежест в пандемичната обстановка. Вие показахте на всички, че понятия като чест, достойнство и професионална етика имат своето непреходно значение в най-хуманната професия. Неслучайно медицинските работници бяха наречени „белите ангели“ и получиха заслужено признание от гражданите за своите огромни усилия в борбата с невижданата в последните години епидемия.

Нашата обща цел е по-високо ниво на диагностика и лечение, по-качествена доболнична и болнична помощ, рехабилитация и като цяло – по-добър здравен статус на жителите на Община Пловдив.

За професионализма, упорития труд, умението и вярата си – приемете нашето огромно Благодаря.

Желая на Вас и семействата Ви здраве, вяра и оптимизъм!

Ето какво каза r областният управител Дани Каназирева:

За втора година посрещате днешния ден и Ваш празник в условията на безпрецедентна епидемия и тревога за утрешния ден.

Днес вие, нашите лекари, сте изправени пред още по-голяма отговорност и достойно се справяте. Зная колко усилия, умения и висока отговорност изисква това и Ви благодаря от сърце.

Благодаря Ви за неуморните грижи и желая на всички Вас и Вашите семейства здраве, енергия, оптимизъм и нови професионални успехи!“

На 07.04.2021 г. (сряда), от 12.00 часа, по повод Деня на здравния работник и по инициатива на Български лекарски съюз (БЛС), ръководството и служители на Военномедицинска академия (ВМА) ще отдадат почит към медицинските работници, загубили битката с COVID-19.
Паметта им ще бъде почетена с едноминутно мълчание и с включени сирени на линейки пред Паметника на медицинските чинове, разположен в градинката пред ВМА.
По данни на БЛС, през изминалата година над 120 лекари, медицински сестри, санитари и шофьори на линейки загубиха живота си, борейки се до последно с коварното заболяване и достойнство изпълнявайки своя професионален и морален дълг.
Поклон пред паметта им!

*

На 7 април се отбелязва Световният ден на здравето. Датата е избрана с основаването на Световната здравна организация (СЗО) през 1948 г. Всяка година този ден, отбелязващ годишнината от създаването на организацията, е с различно мото, акцентиращо върху приоритетна тема, с която е ангажирана СЗО.

Световният ден на здравето се чества у нас от 6 февруари 1964 година и като Ден на здравния работник.

Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички – от световните лидери до хората от всички страни да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост. Акцентирайки върху новопоявяващите се здравни проблеми, Световният ден на здравето дава възможност да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие.
Споделете ни във:

1 thought on “Първа линия „празнува“ /ВИДЕО/

  1. да, първа линия празнува, втора и треата – да го духат,,това е разбирането на гербаците и педалите им здравни министри и целия щаб крадлив за справедливост…жалкари нещастни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.