ГрадътЖивотЗдравеНовини

Пловдивчани подкрепиха националната подписка за мониторинг на качеството на въздуха

Гражданско обединение “Дишай, България” съвместно с ФБП „Дишай,Пловдив” и Екологично сдружение „За Земята“ организираха на 14 май 2024 година публично събитие за популяризиране на национална петиция за оценка качеството на въздуха.

На място, активистите запознаваха гражданите на Пловдив с проблема и ги каниха да се включат в подписката за прозрачност относно състоянието и проблемите на официалната система за мониторинг на качеството на въздуха, както и нейното подобряване така, че да отговаря на всички законови изисквания и да показва реалното качество на въздуха в страната. Събитието е част от серия такива: на 11.05 беше даден нейния старт в гр. Велико Търново, а на 12.05 се проведе в гр. Русе. 

Повод за подписката е доклад на изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), който, според организаторите, е започнат през 2021 г. и е изпратен на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) за съгласуване през есента на 2022 г. От тогава анализът, който следва да оцени състоянието на официалната система за контрол на качеството на въздуха и да посочи проблемите с нея, нито е завършен, нито институциите го предоставят при искания по реда на Закона за достъп до обществена информация. 

Ивайло Попов от Екологично сдружение “За Земята”, един от организаторите на събитието, коментира:

“Скандално е, че не могат да завършат доклада толкова време при положение, че работата по прегледа на станциите е свършена още преди това. Вероятно умишлено се бавят и не ни предоставят доклада, за да не станат публични проблемите с измерването на качеството на въздуха. През това време в страната хиляди граждани боледуват и умират преждевременно заради мръсния въздух. Правилното измерване на въздуха е ключово за точната оценка и прилагането на адекватни мерки за намаляване на замърсяването.” 

Исканията на подписката са ИАОС и МОСВ да публикуват незабавно доклада за състоянието на мониторинговата система за качество на въздуха във варианта, в който е изпратен за съгласуване от агенцията до министъра, както и да го завършат във възможно най-кратък срок. Не на последно място с петицията те настояват двете институции да предприемат незабавни мерки за отстраняване на констатираните проблеми, като направят процеса прозрачен и с участие на заинтересовани страни – граждани, граждански организации и др. 

Добромира Костова от „Дишай, Пловдив“ разказа за проблемите на мониторинга в града:

“Обръщаме внимание, че Община Пловдив не позволява на гражданите да си съставят информирано мнение за качеството на въздуха в различните райони на Пловдив, като не настоява пред ИАОС за монтиране на нови измервателни станции (АИС), освен тези в Каменица и Тракия. Живущите в квартали като Прослав и Коматево са на разстояние 6-7 км. от най-близката измервателна станция. Смятаме, че тези отчети продължават да дават грешна и нереална представа за качеството на въздуха в града ни“. 

Организаторите приканват всички граждани, които искат да знаят какво дишат и да се предприемат адекватни мерки за измерването на замърсяването във въздуха, да се подпишат в подписката, която ще бъде активна поне до края на месеца. Тя може да бъде намерена във фейсбук страницата “Дишай, България”. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина