Ново и старо: Ресторант Унико и Първа шуменска бирария

Актуално Градът Живот Забравеният град Култура

Lost in Plovdiv с нов разказ от поредицата с още някои интересни факти за историята на заведенията под тепетата

В книгата си „Забравеният град“ авторите Владимир Балчев и Петко Петков пишат, че в Пловдив се разказвали легенди за бирените мезета. Готвачите измисляли чудни рецепти, на които никой не можел да устои и като че ли нямало кой да засенчи славата им.

През 1913 г. обаче се появила Първа шуменска бирария и веднага задминала конкуренцията. В нея се предлагали превъзходна скара, всяка седмица карали прясно пиво чак от Шумен, а обслужването било като в парижки ресторант.

Пловдивската интелигенция първа оценила достойнствата на новото заведение и още от самото начало го превърнала в свой клуб. Често там се събирали след премиери, концерти, откриване на изложби или събирания по проблеми с културата. Собственик бил Коста Стойчев, а сградата била проектирана от архитекта Камен Петков, виден представител на пловдивския сецесион. Намирала се на кръстовището на улиците Отец Паисий и Генерал Гурко.

„Шуменци“ бързо се превърнали в хит на града и задминали дори намиращата се в относителна близост пивоварна Каменица. Дори Първа шуменска бирария влязла в картите на Пловдив и се превърнала в ориентир за целия квартал.

Днес там се помещава заведението Unico в красивата сграда на ъгъла на Отец Паисий и Гурко.

Още за историята прочетете във виртуалния гид на Пловдив Lost in Plovdiv

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.