Какво да правим в Пловдив (05.08– 11.08)

Актуално Градът Изпод тепето Новини
Пловдив

Тази седмица в Пловдив ще похапнем ашуре и ще слушаме хубава музика

Снимка на корицата: Димитра Лефтерова

05 август

Opening! Christo for Beginners – Stage I – Luchezar Boyadjiev

КРИСТО ЗА НАЧИНАЕЩИ
от Лъчезар Бояджиев

август – ноември 2022

Програма Sarieva Open Arts

„Кристо за начинаещи“ на Лъчезар Бояджиев е проект за личното и споделеното във физическото пространство и въображението. Той работи с обществената среда и в това се включва градска, медийна, виртуална среда. Лъчезар Бояджиев ги активира с творби, визии, изложби, акции, лекции, като въвлича съучастието на граждани и колеги. Лъчезар Бояджиев е признат експерт по творчеството, практиките и методите на Кристо и Жан-Клод, но за първи път разработва проект като художник, а не като критик, теоретик, лектор и историк на изкуството. „Кристо за начинаещи“ е пилотен проект на Галерия Sarieva и фондация „Отворени изкуства“ в програмата Sarieva Open Arts.

Първи етап
КРИСТО ЗА НАЧИНАЕЩИ

Откриване на изложба, информационна зона с творби и материали от Лъчезар Бояджиев
5 август 2022, Sarieva / Gallery, Пловдив, 17:00 – 20:00

 

Walk and Talk – лекционен тур в градска среда с Лъчезар Бояджиев
6 август 2022, различни локации, Пловдив, 10:30 – 12:30
(събиране на групата желаещи пред artnewscafe, 10:30 ч.)

В нашата страна, както и навсякъде на Балканите, за добро и/или за лошо, вековната ни история е не само повсеместно жива и оспорвана, но създава и условията за произвеждането на много повече житейска, дишаща и пърхаща от енергия реалност, отколкото множеството ни малки държавици и народи могат да изнесат. Понякога световната история се „стоварва“ върху плещите ни, на нас, балканските хора. А ние се правим, че не забелязваме своята хаотична виталност, живеем тук и сега, като че ли това е винаги и навсякъде. Героите, водещите фигури на вековните процеси или вече имат паметници с височина от 5 до 15 метра, или постоянно се обсъждат проекти за подобни истукани, идоли, кумири на безвъзвратно отминалото минало.

А какво ще стане, ако към дебата за насищането на публичното пространство в нашите градове с паметници на историческите висини/герои се добави и регистърът на героите на изкуството от модерната и съвременната епоха? Например иска ли Белград паметник на Марина Абрамович? Иска ли Загреб паметник на Мангелос (Mangelos, https://www.moma.org/artists/29439); на Саня Ивекович или на Иван Местрович? Иска ли Сараево паметник на Брацо Димитриевич или на Юсуф Хаджифейзович, въпреки че тези са си съвсем живи и активни художници? Имаме паметник на Майстора, но искаме ли паметници на Борис Ангелушев и Жорж Папазов в София или на Жул Паскин във Видин? Колко големи да са те и къде да им отредим място – където са живели, или където ще направи впечатление и на нас, и на туристите? Дали да са на 10, 15, 20 метра височина? А каква стилистика трябва да търсим от художниците, автори на конкуриращите се визии?

Целта на проекта „Кристо за начинаещи“ е да създаде пространство за дебат и да го подхване – по въпроси, които са и за миналото, и за бъдещето в културата. Първият етап на „Кристо за начинаещи“ на Лъчезар Бояджиев и “Sarieva Open Arts” ще даде „проучвателен мандат“ за създаване на монументален конен паметник на Кристо в Пловдив. Чрез едноименната изложба в Sarieva / Gallery и “Walk and Talk” – лекционен тур в градска среда на автора, както и чрез серия акции/инициативи, ще се изследват формата, местата, обществената нагласа и фантазията за създаване на подобен паметник.

Ще бъде представен макет на паметника от Лъчезар Бояджиев, негови проектни рисунки, визуализации и материали. Във формата “Walk and Talk” ще се обходят и обговорят възможни места за поставянето на паметника.

Sariev Gallery

17:00 часа

Концерт на „Фондацията“- „Щурците“ на 55 години

Супер групата “Фондацията” стартира ново турне под надслов “Фондацията“ празнува “Щурците” на 55 г.”. То бе обявено по време на големия концерт на бандата на 31 март, пред препълнената с фенове зала 1 на НДК.
В турнето “Фондацията” празнува “Щурците” на 55 г. на сцената ще стъпят легендарните Валди Тотев и Георги Марков, които ще се присъединят към Кирил Маричков и останалите членове на “Фондацията” – Дони, Иван Лечев, Славчо Николов и Венко Поромански. Всички те ще изпълнят заедно най-големите хитове на знаменитата група.
За първи път от 5 години насам “Щурците” ще бъдат заедно на една сцена.
Музикантите от “Фондацията” обещават неповторимо изживяване за всички по време на концертите, а турнето ще продължи само до края на 2022 г.

Дали това ще е сбогуването на “Щурците” с публиката, само историята ще покаже.

Античен театър

20:30 часа

 

I5KOV at Bally club

Добре познат със слекцията на едни от най-добрите Хаус хитове, той ще се погрижи за доброто ни настроение.
Позитивна и жизнена музикална селекция ви посреща, с веселa и усмихнатa атмосфера и танцуващи купонджии до зори.

Стани част от партито, бъди в ритъм с него! Бъди в Bally Club!

Bally Club

20:00 часа

 

The Great Value / vol. 31 : 05.08

Примерните летовници от Download се връщат от РазпоКитен, солени, за да припомнят как се прави.

Value прехвърли трийсетака на неговите задпултови гостувания, а другите са над 300….

Rock Bar Download

20:00 часа

 

06 август

Socialist Architecture Tour

Обиколката на социалистическата архитектура е фокусирана върху стиловете на строителство от периода 1944-1989. Заедно ще разгледаме някои от най-важните обществени сгради в Пловдив като примери. Ще можем да се насладим на монументалното изкуство, което ги украсява, и да разберем повече за функциите им по време на комунизма. Също така ще наблюдаваме промяната на самия режим чрез промените, настъпили в архитектурата.

След това се отправяме към паметника Альоша на връх Бунарджик тепе, откъдето ще се насладим на прекрасна гледка.

Това е безплатна пешеходна обиколка на английски език.

Кметството (пл. Стефан Стамболов 1)

11:00 часа

 

МАММА МИА! – Мюзикъл

Мюзикълът „MAMMA MIA!“ отново ще завладее сцената на 6 и 7 август от 20:30 часа. Вечните песни на „АББА“ и либретото на Катрин Джонсън ще ни потопят в невероятната история за гръцко лято, пламенна любов и един магичен остров, където изненадващите ситуации въвличат и зрителите в комично-драматичния сюжет на спектакъла! Музика и текст Бени Андершон и Бьорн Улвеус.

След представянето му на световните сцени пред повече от 60 милиона зрители, публиката на Античния театър в Пловдив ще има възможност да се докосне до един от най – търсените мюзикъли, спечелил симпатиите и уважението на меломаните – „ МAMMA MIA ”. Музика и текст Бени Андершон и Бьорн Улвеус. Това става възможно благодарение на екипа на Софийската опера и балет и на режисьора Пламен Карталов. „ МAMMA MIA”е история за стремежа на Софи, решена да направи сватбения си ден незабравим и да намери баща си, когото не познава. В опит да го открие, за да я отведе до олтара, както повелява сватбената традиция, Софи кани на гръцкия остров трима мъже от миналото на майка си Дона и очаква да научи кой от тях е баща и.

В ролята на Софи – Весела Делчева.

Сам – един от вероятните бащи на Софи, е Кирил Иванов.

Александър Георгиев влиза в ролята на Бил – мъж от мъж от миналото на Дона. Николай Павлов (06.08) и Симеон Владов (07.08) изпълняват ролята на Хари – третият от мъжете, белязали живота на Дона.

В ролята на Дона публиката ще види Людмила Козарева

(06.08) и Еделина Кънева (07.08). Ролята на Роузи изпълнява Деница Шопова (06.07.08 )

Зрителите на Пловдив ще преживеят незабравими емоции, създадени от невероятната актьорска игра и вечната музика на АВВА.

Античен театър

20:30 часа

 

GIORG at Bally club

GIORG е креативен и талантлив диджей с модерен поглед на електронната музика, който ще ни представи актуална селекция, която е гаранция за настроение през цялата вечер.

Bally Club

20:00 часа

Открийте всички събития в единствения двуезичен пътеводител под тепетата!

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.