ГрадътЖивотКултураНовини

Италианка работи с българските традиции и култура за изложба в „Сариева“

За втори път тази година галерия „Сариева“ дава възможност на млад автор да превърне пространството на галерията в свое артистично студио в рамките на месец. Инициативата Sarieva – Residency е програма на фондация „Отворени изкуства“ в колаборация с галерия „Сариева“, Пловдив, която дава възможност на избран артист да работи в нова среда, да създава и представя творби и проекти, да си сътрудничи с експерти в областта. За резидент в периода 4 октомври – 29 октомври 2022 г. бе селектирана младата авторка от италиански произход Мелания Тома (р. 1996), а представянето на завършения ѝ проект, придружено от прожекция на кратък филм за работата ѝ в България, ще се проведе на 28 октомври от 17:00 в галерия „Сариева“, Пловдив.

Мелания Тома е мултидисциплинарен автор, фокусът на чиято работа попада върху текстил и тъкане. В същината на творчеството си резидентката разглежда общочовешкото „ние“, което съвместява вековни традиции, обичаи и магия. Тя създава неоспиритуални тотеми, натоварени със символиката на лишени от конкретен топос и география общества. Меката ѝ скулптура и гоблени са необуздани и неопитомени, пълни с мистика виталност. Тома ще представи изложба в прогрес, променяйки, надграждайки и създавайки творби в рамките на резиденцията, вдъхновена от българския контекст. Пространството ще бъде дефинирано и конкретизирано в процеса на работа, от своя страна инспирирано от близкия досег с публиката, която има шанса да надникне „зад кулисите“ на творческите търсения на авторката. В „Сариева“ вече могат да бъдат разгледани няколко нейни творби, а галерията е обогатена от характерни български предмети от бита, които Тома открива по време на престоя си, и които предават особено неподправено и автентично чувство за еклектичен фолклор, наситен с багри и мистика.

Италианката ще работи с българските традиции и култура, рефлектирайки върху собственото си творчество, което само по себе си препраща към най-древните корени на човека и общностите, обвързани с обреди, суеверия и вярвания. Тома е в етап на изследване на балканските символики, митове и бит, като посещава малки самобитни български градчета, изоставени местности и търси неподправен контакт с местните. Това опознаване на локалния контекст се свързва с преоткриването и използването на обекти в хибридната ѝ практика, която вдъхва нов живот на тези материали.

Ателието бе открито за посещения на 4 октомври, а ден по-късно бе организирано отворено студио, по време на което Тома се срещна с пловдивчани и гости на града, получи ценни професионални и приятелски съвети, не само за работата си, но и за едномесечния престой в България. На 7 октомври резидентката участва в дискусия със студентите от специалност „Текстил“ от Националната художествена академия, София. Заедно те обмениха професионален опит за технологичните особености на текстила и някои по-любопитни фолклорни обичаи.

Публиката може да посети Тома в импровизираното ѝ ателие, да сподели впечатленията си от изложбата в прогрес и да стане част от работния процес. Обменянето на опит, насоки и идеи, свързани с българската култура, са изключително важни за авторката, докато експозицията се развива и конкретизира.

Мелания Тома е родена в Италия, живее и твори в Англия. След като завършва бакалавърска степен по история на изкуствата и кураторски науки в университета Ca’Foscari във Венеция, тя се премества в Лондон. През 2021 г. завършва Chelsea College с магистърска степен по изящни изкуства. Изложбената ѝ история включва участия в изложби в галерия Saatchi, Royal Academy of Arts, Лондон и проекти, между които “Nocturnal Creatures” в галерия “Whitechapel”, Лондон. През октомври ще участва в 17-ото триенале на гоблените в Лодз, Полша.

„Sarieva – Residency“ е нова програма на фондация „Отворени изкуства“ в колаборация с галерия „Сариева“, Пловдив. След международен конкурс за избор на автор, тя дава практическа подкрепа в развитието на млад автор, като му подсигурява ателие в пространството на галерията, настаняване в Пловдив, хонорар и продукционни разходи, менторство, организира срещи с колекционери и експерти и дава логистична подкрепа. Програмата комбинира по иновативен начин артистични, изследователски и образователни дейности.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина