Хванат с хероин за 1,2 милиона лева окончателно остава в ареста

Градът Криминале Новини Темида

Пловдивският апелативен съд отхвърли като неоснователна жалбата на  Б. М., който е обвиняем за контрабанда на хероин и потвърди взетата от Окръжен съд – Хасково спрямо него мярка за неотклонение „задържане под стража“. По делото има и втори обвиняем – Д. А., който не е подал жалба и за него „задържането под стража“ е влязло в сила.

Б. М., като помагач и подбудител, а турският шофьор Д. А. като извършител, са обвинени в това, че на  07.02.2022 г. през ГКПП „Капитан Андреево“, с товарен автомобил, в съучастие, без надлежно разрешително са пренесли през границата на страната от Турция в България високорисково наркотично вещество – хероин, с общо тегло 13, 260 кг. на стойност 1 193 400 лв., като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък. За това престъпление законът предвижда   наказание  „лишаване от свобода“  от 15 до 20 години и „глоба“ от 200 000 до 300 000 лева. Турският шофьор разказал, че не знае за наркотика. Дали му чанта, в която казали, че има кашкавал и той повярвал, защото пакетите били опаковани. Предавайки сака трябвало да получи 6 000 евро. Като преминал границата и го заловили с пратката, той завел полицаите на тир паркинга, където трябвало да е получателят  и щом видял  Б. М. го посочил като човека, който чака стоката. При обиска на Б. М. полицаите намерили 6 000 евро, колкото турчинът казал, че ще му платят за „кашкавала“.

След анализ на доказателствената съвкупност  по делото апелативните магистрати прецениха, че от събраните до момента доказателства –  гласни, писмени и веществени,  може да се направи обосновано предположение, че Б. М. е съпричастен към деянието, в които е обвинен.

Опасността Б. М. да извърши престъпление при по-лека мярка за неотклонение се извлича от обстоятелствата,  при които е осъществена вменената деятелност, нейният предмет като вид наркотично вещество, количество, опаковка, цена, както и че се касае за съучастие. А опасността  да се укрие се преценява от факта, че не живее на посочените от него адреси повече от две години.

Определението на  Апелативен съд – Пловдив е окончателно.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.