„Файненшъл таймс” за Пловдив: Български град преобръща съдбата си

Градът

Супер авторитетното издание „Файненшъл таймс” публикува обширен икономически материал за Пловдив, определен като град с дългоочакван подем. Заглавието на текста е „Български град преобръща съдбата си” и ви го представяме без редакторска намеса:

В гореща лятна вечер човек може да се разходи из Пловдив и да види малки деца да си играят и да се мокрят с вода на обновените пеещи фонтани в градската градина и младежи, които се събират в Хакафе, обучителен център за IT специалисти, в историческия градски център.

   Вторият по големина град в България с население от 350 000 души и богата културна история се радва на дългоочакван подем. Георги Стоев, местен икономист, изчислява, че чужди и местни компании са направили инвестиции за 4 милиарда в индустриалните зони около Пловдив от 2011 г. досега след дълъг период на икономическа стагнация.

   Според анализаторите, икономическият и културен подем на града показва каква динамика има в развитието на бизнеса, когато има доверие сред инвеститорите. Всичко това помага за заличаване на имиджа на България, като част от „дивия изток“, след влизането й в Европейския съюз и насърчава инвеститорите да разгърнат своя потенциал в региони с висока безработица в страната. Крайният резултат е намаляване на безработицата до 4.9 процента, чиито стойности са много по-ниски от националните статистически данни за 8.1 процента и основен фактор за това е развитието на сектори като логистика, автомобилостроене и IT сектора, който обслужва глобални пазари.

  Подемът на Пловдив е забележителен на фона на случващото се в Гърция и тежките проблеми в борбата с рецесията.

  Въпреки че инвеститорите от Гърция изтеглиха капиталите си от банките в България и своите планове за инвестиции в недвижими имоти поради факта, че кризата в тяхната страна се задълбочи, някои от тях преместиха седалищата на своите фирми на територията на нашата страна, за да се възползват от ниските данъци, които са в размер на 10 %, както за корпоративния, така и за данък върху физически лица.

  „Премахнахме Пловдив от списъка на региони с нисък потенциал за развитие на сектор машиностроене и модернизация“ казва бивш мениджър, работил за предприемач на недвижими имоти в Гърция, сега консултант в София. „Оказа се доста по-различно“.

    Стефан Стоянов, заместник-кмет по инвестиции казва, че катализатор за растеж не е само членството на България в Европейският съюз през 2007г., а „един нов, кооперативен подход на местната администрация“. Девет общини се отказват от надпреварата за инвеститори и се обединяват една с друга, както и с местни бизнесмени, за да предлагат терени за заводи в шест индустриални зони, наречени „Тракия икономическа зона“.

      Пламен Панчев, съосновател на Сиенит Холдинг, местна строителна компания , е първият двигател, така да се каже за придобиване на големи парцели неизползвана земя около града и създаването на информационен отдел за подпомагане на потенциални инвеститори.

 „Когато започнахме, промишленост нямаше, хората не обработваха земята, всички млади хора емигрираха в търсене на по-добра работа. Но аз и моят партньор  бяхме убедени,че Пловдив има бъдеще„, каза той, говорейки от офисите на компанията в индустриална зона – Раковски със стени покрити с разпечатки на складови и заводски дизайни .

 „Ние привлякохме някои водещи европейски фирми, особено от Централна Европа“, Г-н Панчев се похвали посочвайки като пример АББ, Кауфланд, Суис енджиниъринг груп   и компанията за логистика  ДБ Шенкер.

 “Тук има доста талантливи хора, има достъп до квалифицирани инженери, експерти по контрол на качеството, специалисти по логистика“,казва Томи Вер Елст, генерален мениджър за България на Сенсата Технолоджис, американска компания, която произвежда високо температурни датчици за европейската автомобилна индистрия. „Но пазара на труда става все по-конкурентен“.

 Г-н Стоянов, Заместник кмет, е довел търсенето на квалифицирани работници до Украйна, която е дом на 250 000 етнически българи в южната част на страната.  „Смятаме, че има доста добър шанс хората да репатрират тук предвид ситуацията там“, каза той.

 Фондовете на ЕС са помогнали за ускоряване развитието на стилния и красив център на Пловдив от 19 век, построен върху богатия римски град Филипополис. Музеи и художествени галерии се реновират постоянно: през 2019 градът ще постигне дългосрочната си мечта и цел да бъде културна столица на Европа.

Въпреки това Павел Езекиев, съдружник в Neveq Capital, фонд за рисков капитал, предупреждава че конкуренцията за привличане на инвеститори в хай-тек сектора се увеличава в Югоизточна Европа. В България други регионални центрове като Варна, намираща се на брега на Черно море, както и Велико Търново, средновековната столица на страната, предвещават успеха на Пловдив.

„Местната власт заслужава поздравления и кредит на доверие заради агресивния си и добър подход, но все пак не е лесна задачата да се привличат качествени инвеститори“ , каза той.  

 

Споделете ни във:

7 thoughts on “„Файненшъл таймс” за Пловдив: Български град преобръща съдбата си

  1. Дрън дрън, перфектния град за инвесититорите е заради евтината работна ръка – 300евро европейска заплата, мизерни осигуровки, мизерни отпуски ако се вземат случайно.

  2. Цените европейски заплатите по – високи само от тези в Молдова. Най – бедната страна в ЕС и почти най – бедната в Европа след Молдова. Тристаен апартамент в Пловдив е около 400 – 450 лева наем а заплатата около 600 – 700 лв. Благодаря на кмета господин Тотев, че градът е целия разкопан без никаква идея, благодаря му, че запази тютюневия град и не на последно място, че дълговете на Пловдив надхвърлиха 100 милиона.

  3. „Когато започнахме, промишленост нямаше, хората не обработваха земята, всички млади хора емигрираха в търсене на по-добра работа.“
    Преди това имаше промишленост, хората обработваха земята и фирмите(заводите и кооперациите) бяха български.

  4. „Местната власт заслужава поздравления и кредит на доверие заради агресивния си и добър подход, но все пак не е лесна задачата да се привличат качествени инвеститори“ – ХАХАХАХАХХАХАААА

  5. Нечувана динамика, страшно развитие, неояакван обрат в жизнения стандарт на града… от 420 лева, сега сме на 520 лв ,, с връзки и молби , Хвала на 4 -те милиарда, герб, инвеститорите и краля на Бирма

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.