Добрият пример: Ученически стол с иновативен подход към децата

Градът Живот Новини
Ученически стол

Авто каравана вместо лафка, образователни лекции на тема здравословно хранене и магнитни карти за безкасово заплащане в ОУ “Райня Княгина”

Основно училище „Райна Княгиня” се сдоби със столова с иновативен подход към децата. Новият наемател „Фууд деливъри експрес“ направи цялостен ремонт на залата за хранене и на кухненския блок в последните няколко месеца, а резултатът след него може да бъде посочен като добрия пример.

Стените и мебелите са боядисани и подбрани в зелен цвят по препоръка на детски психолог. Самите столове и маси са с ергономичен дизайн и са съобразени с препоръките на СЗО да бъдат с лесна за дезинфекциране повърхност. В столовата е изградена ученическа лафка, преобразена в авто каравана. Предвидено е в нея да се продават само здравословни продукти. Изграден е изцяло нов санитарен кът. Кухненският блок е напълно реновиран- оборудван с нова техника и нова аспирационна система. В него са инсталирани съоръжения, които максимално да запазват ценните съставки на всеки един продукт и така да се постигне по- високо качество на приготвените ястия, обясниха от фирмата наемател на откриването на ученическия стол. От компанията предвиждат всички предлагани артикули да бъдат изцяло съобразени с последните промени на Наредбите за здравословното детско и ученическо хранене.

В обновения стол ще се приготвя здравословен топъл обяд за всяко желаещо дете, включващ супа, основно и десерт приготвени по новия рецептурник. Дружеството са се погрижили да набавят софтуерно приложение, с което всеки един родител ще може да се запознае и да избере с какво да се храни неговото дете.

Предвиждат също провеждането на образователни лекции на тема здравословно хранене, на които да присъстват деца и родители.
Ще бъдат инсталирани магнитни карти за безкасово заплащане от учениците, които ще служат само в училищния стол и на лафката, на която се предлагат здравословни пакетирани продукти. Това се прави с идея да се закупуват само храни, които не са в “забранения” списък. Ръководство на фирмата са амбицирани да повишат стандартите на детското и ученическото хранене.

В новата столова подхода към децата е иновативен, а модела е заимстван от училищни столове в други европейски държави. На самото откриване присъстваха Стефан Стоянов зам –кмет „Образование, бизнес развитие и европейски политики” в община Пловдив , Теменужка Тошева ВРИ Директор на ОУ“Райна Княгиня”, Калоян Георгиев зам – кмет на район Северен, Евелин Парасков общински съветник в община Пловдив, Борислав Инчев зам.–кмет „Образование, социални дейности и култура” община Родопи, Спаска Кожухарова директор на ОУ“Димитър Димов“, Димитър Стефанов директор на НУ“Климент Охридски” и много други представители от сферата на образованието.
ОУ „Райна Княгиня“ е иновативно училище с модерна материална база, осъвременени класни стаи, оборудвани с мултимедии, лаптопи, интерактивни дъски и постоянна интернет връзка.

Основни приоритети в развитието на ОУ „Райна Княгиня“ са интерактивните методи на работа, участието в проекти и в различни творчески изяви и развиването на емоционалната интелигентност на учениците. Училището спечели и реализира първия в Пловдив и областта проект по национална програма „Изграждане на училищна STEM среда.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.