Бивша служителка на НОИ и съпругът й застават пред съда заради схема за източване на осигурителния институт

Градът Новини Темида

Александрина Георгиева – бивша служителка на НОИ – и мъжът, с който живее на семейни начела Лазар Лазаров, застават пред Темида като подсъдими за участие в схема за източване на сметки от осигурителния институт на обща стойност около 3 млн. лева. Районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт спрямо 62-годишната Александра и спрямо 52-годишният Лазар  за това, че за времето от месец юни 2014 г. до месец декември 2019 г., в условията на продължавано престъпление, след общ предварителен сговор, с цел да набавят за себе си имотна облага, са въвели в заблуждение 32 граждани, с което им причинили имотна вреда в особено големи размери – 234 025 лв.

Двамата, както и 40-годишната дъщеря на Георгиева- Николина, са предадени на съд и за това, че в периода от месец ноември 2017 г. до месец февруари 2019 г., в съучастие помежду си съставили неистински официални документи – УП №30 и трудови книжки, с цел да бъдат използвани пред длъжностни лица от Териториално поделение на НОИ в Пловдив за доказване на положен трудов стаж на различни лица.

Александрина Георгиева била управител на фирма със седалище в Пловдив, която се занимавала с извършване на пенсионни услуги – консултации, попълване на документи и др.  Офисът бил в централната част на града, като много хора посещавали дружеството във връзка с пенсионирането си. Във фирмата работел и съпругът й Лазар Лазаров. По делото е установено, че за горепосочения период от време двамата въвели в  заблуждение 32 граждани, на които не им достигал трудов стаж за пенсия. Те им обяснили, че е нужно да доплатят определена сума пари в НАП, за да си закупят осигурителен стаж. Така пострадалите предали на обвиняемите различни суми пари – от 1 500 лева до 32 000 лева или общо  234 025 лева. Двамата не внесли парите в НАП, а ги задържали за себе си, Причинената имотна вреда на пострадалите не е  възстановена.

Двамата, заедно с 40-годишната Николина Георгиева, са предадени на съд и за това, че съставили и 14 броя неистински документи – УП №30 – документ за доказване на осигурителен стаж и трудови книжки, които били използвани пред служители на ТП на НОИ – Пловдив с цел доказване на трудов стаж, който не бил положен.

Спрямо Александрина и Лазар е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, а спрямо Николина – „гаранция“ в размер на 1 000 лева.

В хода на разследването по настоящото дело са били отделени материали по ново досъдебно производство, което също се води в Районна прокуратура – Пловдив,  за извършено престъпление по чл. 212 ал. 1 от Наказателния кодекс  – за документна измама на обща стойност около 4 млн. лева, касаеща отпускането на пенсии на множество лица, с което е бил ощетен Националния осигурителен институт. По досъдебното производство се извършва проверка на над 170 пенсионни досиета, обявени първоначално за изгубени от НОИ, а след това открити в помещение, ползвано от Александрина Георгиева и Лазар Лазаров. Целта на проверката е да се установи дали вписания в документите стаж на лицата отговаря на действително положения от тях труд и заемана длъжност.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.