Бистро „Лотос“ – какво имаше над археологията до Пощата

Актуално Градът Забравеният град Култура Новини

Култовото заведение близо до Главната от соц-годините е в спомените на много пловдивчани, където години по-късно се появиха палачинки, сръбска скара и още

Фейсбук групата за архивни снимки Акция „Фото Пловдивъ“ и основният ѝ двигател Пламен Кочев припомниха какво имаше на мястото на археологията на т.нар. „Форум-север“. Пространството до пощата предстои да бъде открито след 2 дни, след като дълги години стоя пустеещо и обрасло в растителност. След политически решения и съдебни битки то остана в ръцете на Община Пловдив и след допълнителни разкопки се стигна до сегашното положение.

Преди години пространството северно от Пощата е бил улица – „Гладстон“ е продължавал не като подлез, а на сегашното пешеходно ниво. През 80-те години започва прокарването на подземния път. На мястото на сегашната археология до тогава е имало култово заведение, което някои пловдивчани още помнят: бистро „Лотос“. Маси на открито, кафе и лимонади, и любимо място за срещи – точно над сегашната археология и стълбището, което води от Главната до разкопките.

През 80-те се правят първите разкопки, успоредно до строежа на „Гладстон“. По-късно отново в съседство се акцентира на търговските площи – дълги години там имаше различни заведения, като популярна сръбска скара и по-късно палачинки. В последните години се стигна до сегашната по-европейско изглеждаша зона. Но бистро „Лотос“ остава в спомените на пловдивчани.

Споделете ни във:

6 thoughts on “Бистро „Лотос“ – какво имаше над археологията до Пощата

 1. Ами този който го е написал явно е от село.
  Къде са пловдивчаните?
  Къде е ЛЯТНАТА ГРАДИНА НА ТРИМОНЦИУМ?

 2. Не мога да разбера,кой ви научи да наричате обикновената скара , сръбска скара. Те дори шовинистичните сърби не я наричат така.

  1. Така е.
   Имаше хубава скара.
   На достъпни цени.
   Защо все да слагаме чуждици?
   А каква е въобще скарата,?
   Кой пише глупости?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.