ГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Ангел Стоев: Рестартираме важни проекти за града и областта

Продължаване на диалога с бизнеса и рестартиране на важните проекти за областта и града бяха в центъра на разговорите на областния управител на област Пловдив Ангел Стоев и най-голямото работодателско обединение в региона – „Бизнесът за Пловдив“. От страна на сдружението в нея взеха участие председателят Атанас Рогачев и членовете на Управителния съвет – Любозар Фратев, Илиян Филипов, д-р Ангел Ставрев и Илия Динков.

„Един от приоритетите по време на ограничения ми мандат е да възстановя добрия диалог между държавата и бизнеса на местно ниво, защото той създава работни места, плаща данъци и гарантира икономическия просперитет на региона“, заяви Ангел Стоев. Той подчерта, че ще съдейства по всички въпроси и ще подпомогне комуникацията с правителството и отделните министерства.

Представителите на сдружението изразиха позиция, че затрудненият диалог през последните месеци е довел до блокиране на стратегически проекти за града и областта и до забавяне преодоляването на редица проблеми. Като един от най-спешните за решаване въпроси е почистването на р. Марица.

„Ние сме сериозно обезпокоени от състоянието на коритото на реката, което е опасно обрасло с храсти и дървета и създава риск от наводнения и застрашава сигурността на населението“, заяви Любозар Фратев.

Ангел Стоев подчерта, че това е една от най-важните му задачи и той ще предприеме спешни действия за подновяване на догорите за почистването на реката на територията на областта.

„За проблемите в рамките на града ще проведа среща с кмета на Пловдив Здравко Димитров и се надявам и там да стигнем до решение“, каза още областният управител.

Сдружението се опасява, че заради политическата криза е блокиран и проектът на НКЖИ за естакадата на бул. „Копривщица“ с повдигане на жп линиите от гара „Филипово“ до Централна гара, а той има реален шанс да получи финансиране по европейските програми. „Бизнесът за Пловдив“ се надява, че ще подновят разговорите си с новото ръководство на Министерството на транспорта, защото този проект е от изключителна важност за облекчаване на трафика в града.

С преодоляване на задръстванията е свързана и още една инициатива на „Бизнесът за Пловдив“ – подобряване на движението по Околовръстното шосе в посока Пазарджик.

„В процедура сме на закупуване на парцел, който ще дарим на АПИ, за да може в рамките на настоящия ремонт на отсечката, да се изгради съоръжение, което да облекчи завоя в посока Пазарджик, където сега са най-големите тапи“, обясни Атанас Рогачев.

„Бизнесът за Пловдив“ съобщи, че разработва идеен проект за изграждане на нова инфекциозна болница, която да може да поема пациенти от цяла Южна България.

„Опитът от ковид пандемията изисква да мислим стратегически и да планираме дългосрочно в сферата на здравеопазването. Има различни начини за финансиране на това модерно лечебно заведение – както със средства от ЕС, така и ако се обединят усилията на публично-частното партньорство“, коментира Атанас Рогачев.

„Бизнесът за Пловдив“ се надява настоящото правителство да поднови ремонта на пловдивската Концертна зала, която е една от обществените каузи на сдружението. По времето на министър Велислав Минеков със съдействието на областния управител Ангел Стоев в бюджета на Министерството на културата за тази година бяха осигурени 11 млн. лв.  До този момент обаче така и не е стартирала процедурата по възлагане.

По време на срещата стана ясно още, че сдружението подкрепя и проекта за строителството на Втори гребен канал, който е включен в Плана за интегрирано развитие на Община Пловдив. Според тях неговото изграждане ще окаже положителни ефекти върху икономиката и благоустрояването на Пловдив.

Вторият канал ще позволи България да бъде домакин на световни първенства по гребане, които ще привличат хиляди спортисти, фенове и туристи. Дублиращото съоръжение ще разшири и облагороди зоната за отдих край Гребната база и тя ще се превърне в още по-привлекателно място за  спорт и развлечение на пловдивчани и гостите на града.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

 1. Странно. Тоя Фратев вечно с „чужда пита помен прави“. Пари от държавата за опера иска., Сега пък река Марица яхна да чисти. Тоя кърлеж е опасен. Вечно на държавна хранилка.

  1. Не само „пари за опера“ иска таваришч Фратев, о, не, той НА ЕДРО ПИПА.

   ПАРЦЕЛ БЕЗПЛАТЕН В ЦЕНТЪРА ЖЕЛАЕ, с размери като за ЧАСТНО Доходно Здание „ЗА“ оперети, балети, мюзикали, боксове, бинго, фитнеси и масажьорни, които аз да платя, пък той да му цуне Нотариалния Акт и да го експлоатира като бащиния.

   Остап БайГаньович БЕНДЕР?

 2. Нема ЛАБАВО!

  Светът нази гледа!

  У секо Кметство требе да се устрои КАНАЛ (Расово Комаровъдство) за да може всека Майна след като се наКОЛОДРУМИ да може на воля да ПОГРЕБЕ

  1. :…Едни двама-трима индиви“ току „бълват злоба“ и критики, което не може да продължава.

   „Модерация“ =ЦЕНЗУРА= да се въведе и в ПОД ТЕПЕТО както в МАРИЦА да не би от БудниМайни да се промъкнат критични Полит-НЕ-Коректни забележки

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина