ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътКултураНовини

Пловдив вече е във Висшата лигата на Европейските столици на културата

„Пловдив вече в лигата на Европейските столици на културата, сега е важно как да надграждате и да останете в нея“. Това заяви по време на срещата с кмета Здравко Димитров – Нийл Питърсън, член на журито на инициативата „Европейска столица на културата“ и част от екипа екипа на Ливърпул 2008. В нея взеха участие и още още един член на журито – бившият изпълнителен директор на Пилзен 2015 Иржи Сучанек, а също зам.-кметовете Стефан Стоянов и Пламен Панов, артистичният директор на фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева и изпълнителният й директор Кирил Велчев.

„Тази нициатива помогна много за популяризирането на Пловдив и го постави на културната карта на Европа и света. Убеден съм, че ние ще останем не просто в лигата, а ще бъдем част от Висшата лига“, заяви в отговор кметът Здравко Димитров. Той бе категоричен, че община Пловдив ще продължи да развива града като културна столица и ще подкрепя устойчивите творчески проекти.

Двамата представители на журито дадоха много добра оценка за представянето на Пловдив и представиха опита на своите градове – Ливърпул и Пилзен, които продължават да развиват свои културни продукти, които и досега носят добавена стойност за градовете им и имидж.

В края на тази седмица в града пристигнаха международни културни експерти от 10 страни в Европа, за да обсъждат критериите за успех и оценка на инициативата „Европейска столица на културата“ в международен план. Тема на срещата, организирана съвместно от Фондация „Пловдив 2019“ и Гьоте институт – България, е „Поглед назад с мисъл напред“.

За събитието в Пловдив са Иржи Сучанек, член на международното жури за селекция на градовете и бивш изпълнителен директор на Пилзен 2015; Снежана Костадинова – ръководител на екипа за наблюдение и оценка на дейностите по реализиране на проекта Пловдив – Европейска столица на културата 2019; Нийл Питърсън от екипа на Ливърпул 2008, както и представители на Пафос 2017, Матера 2019, Елевсина 2021, Голуей 2020, членове на културната мрежа EUNIC (Британски съвет, Полски институт, Румънски институт, Гьоте-институт).

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. В Столипиново, в Шекер махала, в Хаджи Хасан махала и в Харман махала ще бъдат много щастливи, когато разберат, че живеят във Висшата лига на културните столици на Европа…за останалите пловдивчани да не говорим…всички заминали по разни некултурни градове на Европа, Азия, Америка, Австралия веднага ще си резервират билети за връщане…и тежко му на Пловдивското летище…

  2. ВисшаТА „лигаТА“ можеше и да ни се изплъзне и да закъсаме в ПосредственаТА лигаТА“ ако не бяха тримата труженици лепнали се от онаА страна на „кметО“ както и техните придворни „Културни ОПЕРАторци“, ОПЕРАторки и техните ОПЕРАторчета. (Хонорувани, О, ЙЕС!)
    ОПЕРЕТори тепърва ша дипломирВаме у изобилстващите на всеки тротоар „академии“ = БАН, БАНи, БАНки, БАНица, БАНДА, АМТИ+И+Цирк.
    ((Дипломи за КУРАТОРцИ с намаление само до Коледа = Чичовото Стояновото! МОНТЕ SORRY, кис-кис, натръшкани по пода горките, че то Рада Госпожина се справяше по-грамотно с джендърчетата дето били „от ‘сички цветове“…))

  3. Елате на себе си, огледайте се, попитайте и комшиите ако имате затруднения да се ориентирате на кое дередже / ХАЛ е Градът (КулТурски, дрън-дрън!) и вземете салфетка -две да се опитате да си избършете ЛИГАТА

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина