ГрадътЖивотЗабавлениеИзпод тепетоМненияНовини

Експерти обсъждат как общини, граждани и бизнес да си партнират в името на по-добра градска среда

Форум Град #БезОтпадъци ще се проведе на 29 ноември в Дома на културата. Събитието, посветено на възможностите за по-добро партньорство между граждански сдружения, местна администрация и бизнес.

В три дискусионни панела ще бъдат представени добри практики за опазване на чистота и подобряване на градската среда от страна на бизнеса, граждански инициативи и практики от чужбина. Форумът е отворен за всеки, който се интересува от тези теми и иска да бъде част от промяната в своя град. Споделените идеи и практики ще бъдат особено полезни за представители на граждански инициативи, училища, местна администрация и експерти от компании, ангажирани с корпоративна социална отговорност. В следобедните часове ще се проведат две работни ателиета, посветени на създаване на идеи за социална промяна и на намаляване и рециклиране на отпадъците. Събитието е със свободен достъп, като е необходима предварителна регистрация онлайн. Програмата на събитието може да се види в страницата на Форума.

Кои са участниците във Форум Град #БезОтпадъци

Специален акцент в събитието е темата за промяна на кварталите, която ще се дискутира от 11:40 до 13:00 ч. В тематичната дискусия ще участват Янна Шлендер от инициативата „Красив като нас“ (Shoen wie wir), която ще представи дейностите за активизиране на местното население и въвеждане на принципите на кръговата икономика в район Нойкьолн в Берлин и Сесилия Варга от унгарската организация Mindspace, която ще говори за отвореното културно пространство в Осми район (около пл. „Ракоци“) в Будапеща. Като участник в панелната дискусия, посветена на промяна на кварталите, кметът на Район „Тракия“ в Пловдив Костадин Димитров ще представи инициативите за промяна в градската среда, които се реализират с участието на местните жители и на бизнеса, и как те водят до промяна в културата и повишаване на гражданската активност. Модератор на дискусията ще бъде Ласка Ненова от сдружение „БГ Бъди активен“ и инициатор на платформата за чиста среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“

В дискусията, посветена на дългосрочната социална отговорност на бизнеса (от 9:30 до 10:20 ч.), ще участват Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, Николай Михайлов, експерт по устойчиво развитие в denkstatt България и Стефка Мазева, експерт по събиране, сортиране и извозване на отпадъци в европейския производител на велосипеди Макс Европа. Модератор на разговора е Иван Бондоков от Лимакон Ивент Център в Пловдив.

Основна тема на дискусията ще бъдат усилията на различни индустрии и компании за ефективно използване на ресурсите, намаляване на замърсяването и рециклиране на отпадъците, както и дългосрочните инициативи на бизнеса в подкрепа на граждански инициативи за създаване на чиста и приветлива градска среда.

Представители на различни граждански инициативи и кампании ще обсъждат възможностите за по-добро сътрудничество с местната администрация и бизнеса в името на подобряването на градската среда във втората панелна дискусия. Разговорът е предвиден за времето от 10:20 до 11:20 ч. и ще бъде модериран от Нора Стефанова, активист и участник в много граждански инициативи от Варна. В него ще участват Янина Танева, представител на инициативата за възраждане на българските села „Резиденция БАБА“, Анна Калинова от Детска архитектурна работилница и Дарина Иванова от Морски клуб „Приятели на морето“, Варна. Биляна Милева от сдружение „БГ Бъди активен“ ще представи резултатите от целогодишната платформа за чиста Европейска столица на културата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“.

Форум Град #БезОтпадъци е заключителната инициатива на целогодишната платформа за чиста Европейска столица на културата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, създадена от БГ Бъди активен. Тя се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола и в партньорство с Община Пловдив и Екопак България. Проектът е асоцииран с програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина