Авангардна идея: За всеки строеж в Пловдив – правиш детска или спортна площадка

Власт Градът Новини Политика

Неприятна практика е строежите да са наблъскани така, че съседите да са твърде интимни, смята Георги Колев

„Каквото взимаш – връщаш! Ако искаш да строиш в някой район, за да получиш строително разрешение – трябва да оправиш детска площадка, спортна площадка или да облагородиш междублоково пространство. След като взимаш терен и въздух, даваш терен и въздух”. За тази авангардна идея се застъпи кандидатът за кмет от ЗС „Александър Стамболийски” Георги Колев. Той е на мнение, че по този начин всички строители ще бъдат съпричастни към съдбата на Пловдив.

„Ако някой откаже, разбира се, пак ще получи своите документи, само че всички в района ще знаят кой цапа и помага и кой цапа и хич не го е еня”, сподели Георги Колев. Той смята, че трябва да се прекрати и практиката пловдивчани да си общуват твърде интимно, без дори да се познават, защото разстоянието между съседни блокове и кооперации предполага детайлно познаване на менюто на комшията.

„За вече презастроените райони на тези етап няма какво да се направи, но нови разрешителни за строеж на принципа „на една ръка разстояние“ не трябва да се издават. Проблемът е особено остър в район „Централен“, в „Северен“ – около новотела, има блокове „тераса до тераса“ и в останалите райони. Новото строителство трябва да се съсредоточи в зоните, в които Пловдив се разширява по естествен път – на юг и запад”, каза още кандидатът за кмет.

Основен акцент в програмата на адвокат Колев е детайлното изработване на новия Общ устройствен план, който ще се приеме в новия мандат. Той може да реши значителна част от проблема със застрояването – ако дадена площ в него е предвидена за зеленина, там просто не може да се строи. Но въпросът има и друга страна – има частни терени, които се водят зелени площи, и тъй като собствениците не могат да строят, водят дела срещу общината да им плаща наем и обичайно печелят.

„Ключова фигура в кардиналното решаване на проблемите в хаоса със строителството е фигурата на главния архитект. Град, в който правомощията на главния архитект са сведени умишлено единствено до подписването на документи, не може да се развива градоустройствено и естетически в правилна посока. Затова една от първите стъпки на следващия кмет трябва да е провеждането на конкурс за нов главен архитект, в който няма нагласени условия, защото Пловдив има нужна от визионер за този пост. След това трябва да се гарантира, че бъдещият главен архитект ще може да взима решения на база на своята компетентност, вместо да изпълнява спуснатите му указания”, каза Георги Колев.

Споделете ни във:

5 коментара за “Авангардна идея: За всеки строеж в Пловдив – правиш детска или спортна площадка

  1. Защо да четат. То за някои това, че има свестни кандидати си е трагедия, ще падне статуквото и келепира. Да, защото само келепираджии подкрепят сегашното управление и замяната на един с друг, но същия!

  2. ХАХАХАХ
    А бе вие четете ли каво пише изобщо???
    ***Ако някой откаже, разбира се, пак ще получи своите документи, само че всички в района ще знаят кой цапа и помага и кой цапа и хич не го е еня”***

  3. А той и брат му какво построиха за града като наблъскаха “интимно” кооперацийките? Или за тях не важи?

  4. Много е прав човекът,но за съжаление сегашното статукво във властта не мисли като него,Дано нещо се промени и се спре презастрояването.Задължително и общината трябва да разшири границите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.