БългарияГласовеМненияНовиниПод лупа

Мярката 60/40 така и не надхвърлила обхвата от 10%

Надяваме се бизнесът през 2021 г. да продължи възстановяването, започнало през третото тримесечие на тази година и спряло през четвъртото. Това заяви пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Той прогнозира, че който е загубил 10% през 2020 г., ще възстанови 5% през 2021 г. и още 5% през 2022 г.

Според него въздушният транспорт и търговията ще се възстановяват по-бавно от индустрията.

Велев подчерта, че освен затворените бизнеси има тежко пострадали, които не са затворени със заповед, но до тях не стигат мерките за подкрепа. Причината е, че мярката 60/40 е неприложима, а няма подкрепа на фиксираните разходи.

По негови думи показателят трябва да е не кодът на икономическата дейност, а спадът на продажбите – повече от 40-50%. Велев изтъкна, че съгласно Европейската комисия при над 30% спад компаниите могат да бъдат подкрепени за фиксираните им, за условно постоянните им разходи.

Относно мярката 60/40 председателят на АИКБ заяви, че тя така и не е успяла да надхвърли обхвата от 10% за разлика от други европейски страни. Причината според него са два сериозни недостатъка – единият е доплащането от предприятието на 40% плюс осигуровките върху тях – още 19%, от приходи, които не съществуват. Така тези, които имат най-голяма нужда, всъщност не могат да я ползват, защото нямат въпросните 40%.

Вторият фактор е това, че редица предприятия не могат да поемат ангажимент за запазване на заетостта заради неяснотата на обстановката.

Велев посочи, че забавяне в изплащането има по линия на Оперативната програма за иновации и конкурентоспособност, където все още не са изплатени всички средства за микрофирмите – от 3 до 10 000, а за средните предприятия все още има само класиране. По негови думи при запазването на заетостта няма забавяне, а лош дизайн.

Източник: news.bg/Снимка: бгнес

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина