ГласовеМнения

Кисело мляко си присвои къща Георгиади за емблема

Русана Куманова, Александра Юнакова

Image title
На сериориозно нарушаване на авторските права и злоупотреба с образа на емблематични пловдивски културни обекти, се натъкна Под тепето. Фирма за производство на млечни продукти използва без право лика на известната къща Георгиади, която е паметник на културата и в нея се помещава Възрожденският музей на Пловдив. За това алармира Стефан Шивачев, шеф на Историчаския музей.  Визията на великолепната сграда днес се мъдри върху пластмасови кофички кисело мляко и рекламира продукта на фирма противно на всякаква законова логика.

Понятието авторски право е доста разтегливо и неизяснено, обяснява Шивачев. Закупуването му струва много пари и е за кратък период. Редът за всеки, който желае да използва даден обект с търговска цел, за да рекламира своя продукт, е да потърси съгласието на притежателя на авторското право и да заплати определена сума. Събраните средства пък трябва по регламент да отидат за поддръжка на обекта – реставрация, например. Това обаче у нас рядко се практикува и често има злоупотреби. Защото до момента не е изяснен наказателният процес за тези, които решат да прескочат този ред.

Подобна практика се прилага при изработката на сувенири. Бълват се всевъзможни предмети с облик на познатите културни обекти, без надзора на каквито и да било органи.

Друга интересна практика, на която се натъкнахме е, че ползването на извори, документи, артефакти вече се заплаща в Пловдив. Тази норма цели  подпомагането на културните домове и музеи. Парите се събират във фонд, като се разпределят наполовина – за държавата и за изторическите хранилища. Историческата справка под формата на коментар от някой от експертите все още не струва пари.

 

Така културните обекти се превръщат в разменна монета, но уви едностранна.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина