АктуалноБългарияГласовеМненияНовиниПод небето

Митрополит Наум: Изглежда Римският папа ще се окаже по-голям патриот от някои българи

С призива „нека най-после черногледието, омразата и завистта, присъщи за мнозина хора, бъдат оставени настрана“ русенският митрополит Наум даде оценка на посещението на папа Франциск в България. Той е вторият висш духовник, който коментира визитата на главата на римокатолическата църква. Пловдивският митрополит Николай обяви, че „посещението на римския папа е политически акт, целта е да се обединят всички църкви около Рим и когато дойде Антихристът, папата да го посрещне“.

Митрополит Наум обаче нарече Франциск „добър човек“, а на българите пожела „да са по-добри и разумни, защото от това имат нужда“.

Публикуваме позицията на русенския митрополит без намеса:

„Посещението на Негово Светейшество папа Франциск в България стана повод за всевъзможни полемики, но отприщи и безброй хули и обвинения, както към него, така и към Българската православна църква.

И защо е всичко това?

Ние, членовете на Св. Синод, го посрещнахме като наш брат в Господа, поздравихме се с Христос Воскресе и му пожелахме приятен престой в нашата страна.

Знаем, че неговото посещение в родината ни, в никакъв случай нямаше за цел да направи българите католици, както не бе необходимо и някои сънародници, определящи се за „строго ортодоксални”, да стоварват въху плещите на Римския епископ всякакви обвинения за „световна конспирация” и „виртуална демонизация”.

Решението на Св. Синод да го посрещне „протоколно” беше взето с мнозинство, въпреки различните мнения на един или друг митрополит, така че всички бяхме длъжни да се съобразим с това, независимо от своите лични разбирания.

Добре е всички да осъзнаем, че е нужно да бъдем по-добри един към друг, да обичаме ближните си и да се радваме на добронамереността към нас, което всъщност беше и посланието на Франциск.

Защото Бог е любов!

Нека най-после черногледието, омразата и завистта, присъщи за мнозина хора, бъдат оставени настрана.

В Родината ни папа Франциск се помоли за мир и разбирателство между човеците, за това се молим и всички ние по време на св. литургия. А онези които сеят ветрове, ще пожънат бури, както е казано премъдро!

И още: от България папа Франциск отива в Северна Македония, но замислихме ли се трезво върху думите които той каза за делото на св. братя Кирил и Методий и отъждествяването им с българщината? За значението на многовековната българска култура и история? Изглежда Римският папа ще се окаже по-голям патриот от някои българи, готови да продадат историята, цъквата и миналото си, заради болни амбиции и бъдещи „позиции”!

Пожелаваме на папа Франциск да е жив и здрав, защото е добър човек, а на българите да са по-добри и разумни, защото от това имат нужда.

Христос воскресе!“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Православно ли е твърдението, че Б.“П“.Църква очаква вместо Второто Пришествие на Спасителя (ВИДОВДЕН) както според Писанието (и моята баба Петра) някаквоси „. . . като дойде Антихриста папата да го посрещне. . .“? според пловдивския мУтрополит? (няма Монашеско ИМЕ).
    Дядо Наум нека ни подскаже, че сме се зачудили с тоя перко, дето и собствена килийна „академия“ напира да учреди за заблуда на младите (ако име кой да я акредитира, де). Другите чучела в синода нито приемат нито предават, та дано той да помогне.
    Другото смущаващо от мутрополита твърдение е, че не знаехме, че имало „религия на Сатаната“ както той произнесе в една махленска църква, но се разчу. Знаехме за вярвания в ОГЪНЯ (Персия / Иран); знаехме за Япония, за Китай, за джунглите, ама за . . . Сатаната – да не би да ни лъже тоя, да не би да се самоизлъгва; да не би да не е в час?

  2. Малко странен израз е, че (цит.): „Римският папа ще се окаже по-голям патриот от някои българи“.
    Хорхе Марио Берголио бидейки първият папа от Америка, първи йезуит за папа, първи от южното полукълбо, първи не-европеец, първи да посети Арабия НЯМА ПАТРИОТИЗЪМ и не може да има.
    И слава Богу!
    Стига газирани патриотизми с пяна на устата, стига ФАНАТИЧНИ РЕЛИГИОЗНИЦИ ОТ ВСЕВЪЗМОЖНИ РАЗЦВЕТКИ, виж в Бурма будистите какви ги натвориха! А „Халифата“? Средновековно мракобесие към което отчаяно ни дърпат динозаврите от синода, оти така няма да им знаем имотните игрички.
    Че Франсис ни мисли доброто за разлика от мУтроплит Методич – е много прав Наум, и браво, че го казва смело, открито, „право, куме, в очи“ – какво са се запристисквали като госпойци другите му колеги

  3. Ето това е истинската позиция , която трябва да бъде заявена. А не на онзи изцъкления мамон, блещещ врели некипели, в стил КГБ!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина