АктуалноГласовеКултураМненияНовини

Мирослава Кацарова: В Пловдив джаз фест участват тези музиканти, които в момента създават новите тенденции в джаза

Фестивалът събра и създаде една истинска общност от джаз ценители, които не се ограничават географски

Голямата награда за принос към тази музика през 2019-та е за Теодосий Спасов

Славена Шекерлетова

За пета поред година в Пловдив пристигат най-добрите музиканти от световната джаз сцена, които ще ни направят съпричастни с актуалните тенденции в този жанр. Пловдив джаз фест започва на 31 октомври и продължава три дни, с по два концерта всяка вечер. За тазгодишното издание на музикалното събитие разговаряме с неговия създател и организатор певицата Мирослава Кацарова.

Мирослава Кацарова: Пловдив джаз фест тази година започва на 31 октомври и продължава до 2 ноември. Фестивалът е в рамките на три дни, но всяка една от вечерите ще има по два концерта, билетът важи и за двата. Оказа се, че това е много подходяща форма – по-компактен фестивал с повече концерти за една вечер за нашата публика, която през последните пет години е много лоялна и интелигентна, оценяваща усилията да доведем в България, в Пловдив.

5 години Пловдив джаз фест! Как те промениха тези години и кое най-много продължава да те вълнува и вдъхновява, правейки този фестивал?
За мен винаги музиката е празник. Тя е много повече от това да гледам на нея като на работа. Пловдив джаз фест е съвсем млад фестивал.

Много е вдъхновяващо да наблюдавам какво се случва със съвременния джаз, с афиша на най-големите фестивали в света, защото мен те ме интересуват. Иска ми се при нас да идват най-добрите – тези, които в момента влияят, създават нови идиоми, нови тенденции, които преминават границите между жанровете с лекота и това Слава Богу се случва.

И много благодаря на тези от вас, които останаха лоялни през тези пет гоини и продължават по пътя, заедно с фестивала.

Аз мога да кажа, че се промених, защото започнах да работя повече. Преди мъничко по-мързелива бях, ако трябва да съм откровена, станах по-дисциплинирана, което е присъщо за мен, но сега дори още повече. Усетих се като един боец в много ситуации, наложи ми се да съм такава. Боря се и за всеки лев, който финансира фест, защото този фестивал подчертавам не е шоубизнес, той е култура, той споделя новите си открития с публиката.

Пловдив джаз фест много ме одухотвори, облагороди ме и ме направи по-смирена… Първо, научавам си след всяко едно издание уроците. Започнах да виждам как злото е много по-пробивно там, където няма съзидание. Затова за мен съзиданието е най-естествената форма на живот и смисъл. Разбрах и осъзнах, по-точно избрах, че моята нравственост се изявява и през откази, и през игнориране на всяка проява на зло, включително и на речта на омразата. И също така много вярвам, че този фестивал събра и създаде една истинска общност от джаз ценители, които не се ограничават географски.

Мога да кажа, че през сцената на Пловдив джаз фест минаха едни от най-добрите съвременни артисти. Сред тях са: Кърт Елинг, Дейв Уекъл, Дейв Холанд, Крис Потър, Джейсън Моран, Дони Маккаслин, Ян Гарбарек, Джошуа Редман. Миналата година тук бяха: Елиана Елиас, Теодосий Спасов с Влатко Стефановски. Чухме музиката на Зуко 103, Майк Стърн, Ричард Бона. Пропускам сигурно имена на важни и значими артисти. Но беше празник да сме свидетели на тяхната музика заедно през тези 4 години, а петата предстои.

Моята компания е семейна, мажоритарната част от финансирането е от нас и нашите спонсори, миноритарно е от фондация Пловдив 2019, а фестивалът е свързан и с официалната програма на Европейска столица на културата. Но Пловдив джаз фест е огромен труд за нашия малък екип.

Това, което силно отличава Пловдив джаз фест от много други мащабни фестивали е, че публиката му е особено уютно обгрижвана и твоето присъствие някак се усеща винаги. Как успяваш да общуваш толкова пълноценно с публиката, дори да не си на сцената?
Аз по принцип се възприемам като разказвач на истории. И когато пея разказвам истории и когато създавам нещо, свързано с музика, също ми е важно.

Зад всяко нещо, което се случва стои човек, съдби, открития, вълнения, чувства, провали, успехи. Човек е шарено същество. Аз вярвам, че човещината е най-важното нещо, когато се създава фестивал, а и въобще. Защото фестивалът е празник, празничност. Важно е за мен по време на тези концерти хората да се радват на музиката, да откриват смисъл за себе си, да се чувстват някак по-високо. 

Когато излизам на сцената, обичам да споделям какво се случва и зад кулисите, някак става връзка между това и видимата страна на нещата. Имаме чудесни екипи които работят за нас, екипът на Любен Грозев, както и чудесен директор на комуникациите, който работи и за книжката на фестивала, чуден дизайнер. Имаме си хора, които пишат за нас, снимат, журналисти, които ни следват. И в кулоарите аз също си говоря с хората. Тези срещи са незаменими. Джазът е музика на общуването. Тези редуващи се монолози, които да на практика за дългите импровизационни сола на джаз музикантите ни учат да се изслушваме един друг. От една страна да изслушваме музиката, от друга ние да слушаме. Мисля, че така се създава истинската връзка между хората. Хубаво е да се виждаме и общуваме отвъд пикселите и дигитални форми. За мен личната среща е най-важна и аз не бих искала да я пропускам, поне докато Пловдив джаз фест го има.

Всяка година Пловдив джаз фест присъжда две награди, за кого са предназначени те през 2019-та?
Фестивалът присъжда своята голяма награда за принос към джаза и тази година тя е за Теодосий Спасов. Не само за музиката и присъствието, което има той на сцената и по света. Не само за това, че направи популярна фолклорната музика през един класически фолклорен инструмент, какъвто е кавала, а и го свърза с джаза. А защото Теодосий е участвал в събитията и джаз традицията на Пловдив като град. Бил е дълги години директор на Пловдивски джаз вечери- събитие, което предхожда Пловдив джаз фест, но пояснявам, че сега това е съвсем нов и различен фестивал, създаден през 2015-та година.

От 2017-та учредихме награда, която се дава посмъртно за наши колеги, които направиха много за тази музика. Наградата е за пианиста, който отлетя от нашия свят, но остави много важна музика и влияние след себе си и това е Васил Пармаков.

Вижте видео с Мирослава Кацарова за съпътстващата програма на фестивала!

Автор на снимката: Явор Димитров

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина