БългарияГероите на деня

Каназирева: Обществените поръчки с преференции за инвалиди – схема за източване на пари

Лидерът на „Съюз за Пловдив“ алармира за вратичките в закона, през които  могат да минават близки до властта, представяйки се за фирми на хора с увреждания

С преференциите за фирми на хора с увреждания, които се дават с последното допълнение на Закона за обществените поръчки (ЗОП),  се отварят вратички за злоупотреби, счита лидерът на ПП „Съюз за Пловдив“ адв. д-р Дани Каназирева.     

На пръв поглед привилегията изглежда благородно и българите в неравностойно положение имат шанс за  работа и достойно препитание.

Проблемът е, че в закона няма критерии за подбор, изискване за опит, история и квалификация на служителите на фирмата. Единственото условие  е тяхната дейност да е записана в регистъра на Агенцията за хората с увреждания. Но и в този регистър не може да откриете данни нито с какво се занимават тези предприятия, нито колко хора наемат, нито от колко време оперират.  

Вместо да прецизира правилата и да гарантира, че помощта ще е наистина за тези, които имат нужда от нея, правителството удвои от 200 на 400 дейностите и услугите, запазени за инвалиди.  В резултат наблюдаваме засилена регистрация на предприятия за хора с увреждания.

На практика по този начин се узаконява перфектна схема за източване на публични средства,  защото  няма никаква гаранция дали имената на инвалиди не са подставени. Фирмата може  временно да наеме работници, притежаващи решение на ТЕЛК,  да спечели поръчката, възползвайки се от преференцията,  и веднага след това да ги уволни.  Законът от една страна не защитава интересите на хора с увреждания, от друга –  за пореден път  нанася удар срещу бизнеса,  тъй като фирми, близки до управляващите, могат да печелят поръчките с фиктивна регистрация и без никаква конкуренция, коментира Каназирева.

„Тази схема е поредният опит да се скрие кой кой е. Както досега любимците на властта минаваха през офшорки, сега ще минават през такива фирми, само и само пак те да са в играта. Това не само е нечестно, но е и унизително за хората с увреждания, които ще бъдат принудени за жълти стотинки да изпълняват ролята на параван“. 

Каназирева посочва няколко примера за преференциалните поръчки:  

  1. Министерството на земеделието и храните има проект за два милиона лева за самолетни билети и пътувания, който е запазен само за фирми на хора с увреждания.
  2. Министерството на туризма ще даде 753 хил. лв. за социологически проучвания,като и тази дейност е включена в списъка.
  3. Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури се подготвя да въвежда нова софтуерна система, която също трябва да бъде изградена от фирма за инвалиди.
  4. Предстои ремонт на туристическа инфраструктура в природен парк "Витоша", обезопасяване на туристически пътеки в Рила и строително-монтажни работи в природен парк "Пирин" –  дейности, запазени за хора с намалена трудова способност. 
  5. Една от преференциалните поръчки в Пловдив е за доставка на работно облекло за общината и общинските предприятия.

Тези примери звучат добре,  докато не се запитаме – къде са тези фирми, които са на хора с увреждания и имат капацитет да извършат всички дейности? Дали не  наемат проформа инвалиди само за фасада, за да може отново същите играчи да източват парите на данъкоплатците?  Докато няма гаранции за контрол, това ще бъде схема за злоупотреби, твърди Каназирева.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

10 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина