БългарияГероите на деня

Каназирева: Нулева толерантност към всяко нарушение на реда

Кандидатът за кмет на Съюз за Пловдив“ отказва да се договаря с гетата и не иска техните гласове

Може ли само МВР да се справи с битовата престъпност?

– Категорично МВР не може самостоятелно да спре дребните кражби и вандалските набези, които дразнят всеки работещ човек, всеки създаващ човек. В развитите държави се работи в синхрон между вътрешното ведомство и общината. Всъщност това е успешният модел, който може да гарантира спокойствие и сигурност на гражданите.

Модерният подход не е да издържаме една неефективна структура, за която да харчим над два милиона лева всяка година от данъците и таксите на пловдивчани. Моделът на 21 век в еврпейските страни е видеонаблюдението. То е достъпно и възможно и в Пловдив. Удобството е, че в града има районни управления на МВР, така че видеонаблюдението и центровете за наблюдение могат да бъдат изградени във връзка с тях по райони. Един от главните приоритети на „Съюз за Пловдив“ е редът и сигурността там, където живеем и се движим всеки ден: на публичните места, на възловите кръстовища, в парковете, детските градини, междублоковите пространства.

Ще трябват ли още пари за видеонаблюдение?

– Не. Тези над 2 000 000лв., които и сега се харчат за сигурност, са напълно достатъчни при едно поетапно инвестиране в града да бъде изградено надеждно видеонаблюдение. Ще дам един пример – между Джумаята и Пешеходния мост бяха монтирани 24 камери на обща стойност 20 000 лева. Това показва, че подобна инвестиция е напълно реалистична. Тя е въпрос на организация, компетентност, приоритет, както и на действително желание и сила да наложиш ред. Видеонаблюдението на първо място трябва да се изгради по кръстовищата – там, където са конфликтните зони. Камери трябва да има и по кварталите – по спирки, в подлези, по опасни улички . Според статистика на МВР, именно там стават най-много криминални посегателства. Да не говорим за районите около Централна гара,  „Скобелева майка“ и „Изгрев“,  където хората се принуждават да вдигат ограждения около имотите си. Този проблем се решава с работещо осветление, с адекватно разположено видеонаблюдение, с бърза реакция на произшествията.

Няма ли допълнително да се раздуе щатът на ангажираните с обществения ред?

 – В мониторинговия център трябва да работят най-много 30 души. Да има мобилни екипи на възлови места, които да реагират на инцидентите незабавно и веднага да уведомяват органите на МВР.

А сега пловдивчани плащат над 2 000 000 лева за обществения ред, но ефектът е нулев като усещане за сигурност. В цивилизования свят се действа по „теорията на счупените стъкла“. Това означава, че ако един прозорец е счупен и бъде оставен в това състояние, то скоро ще бъдат счупени и околните прозорци. По този начин един микрорайон се проваля, защото в него няма спокойствието да се живее, да се отглеждат деца. Всяко нарушение трябва да бъде санкционирано веднага – т.е. нито един прозорец да не бъде счупен, за да направим града си сигурен.

Как си обяснявате неефективността на сега действащите общински звена?

– Няма какво да се лъжем, в голямата си част общинските предприятия служат, за да започнат някъде работа партийните кадри и симпатизанти. Така те и техните семействат са задължени да гласуват за този, който ги е назначил. Спекулира се с бедността на българина, за да бъде накаран да гласува по определен начин. А това е тъжно и жалко.

В много райони на Пловдив има етнически гета с много проблеми. Как може да  се наложи ред там?

– Моята позиция за гетата е нулева толерантност към всяко нарушение на обществения ред, пълна безкомпромисност към тези черни дупки в града ни. Мога да го постигна, защото добре познавам закона и което е най-важното – не завися от гласовете на гетата. Не искам техните гласове, не са ми нужни договорки с барони. Аз искам подкрепа от пловдивчани.

Така че това ми дава свободата да действам открито, директно, без да се притеснявам да приложа закона такъв, какъвто той се прилага към всички нас, които си плащаме данъците.  Какво виждаме сега? Преди избори държавните и общински фирми, които ние издържаме, биват вкарвани в смесените квартали да чистят. Задействат се институциите да събарят незаконни постройки точно преди изборите, за да се прави предизборна пропаганда. Пак с предизборни цели пък в други етнически квартали не се пристъпва към прилагането на закона и не се разрушават незаконни къщи. Да припомня, че Община Пловдив даде сградата на една детска градина от 5 дка в квартал „Столипиново“ на общински съветник от ДПС за 0,50лв. на квадратен метър и в момента там се провеждат сватби. Това ли е политиката за интегриране чрез образование, това ли е социалната загриженост към ромите?

Покупката на гласове в тези квартали е беспорен факт. Аз, ако съм кмет, ще използвам законовите възможности по такъв начин, че да изкарам всички изборни секции от гетата. Ще ги смеся с всички останали секции в другите квартали и по този начин ще се скъса нишката, по която техните„барони“ могат да проследят кой как е гласувал. С представители на ромската общност ще разговарям само, когато поставят теми за образованието и за спазването на закона.

По този въпрос съм категорична – ще бъда наистина безкомпромисна! Не завися от ромските гласове, не се стремя да ги получа. Искам гласовете на хората, които милеят за града, които желаят да се създава за града, които настояват парите на града да се харчат ефективно. Оттам нататък компромис няма да направя!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Време е жителите на гетата, да плащат както ние, а не да живеят на гърба ни. Законите трябва да важат за всички бг. граждани! Нали и те са такива.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина