БългарияГероите на деня

Иван Чомаков се завърна в кметството

Бившият градоначалник в Инициативен комитет за изграждане на Пантеон в памет на загиналите във войните пловдивчани

Между 300 и 400 хиляди лева ще струва монументът в подножието на Младежкия хълм

Иван Чомаков се завърна в заседателната зала на Община Пловдив. Бившият кмет седна рамо до рамо с настоящия Иван Тотев, като част от Инициативен комитет за изграждане на Пантеон в памет на загиналите във войните пловдивчани. Вече е избрано и мястото на бъдещия монумент- подножието на Младежкия хълм, на алеята зад Стоматологичния факултет. Идеята е в града да има символ на преклонение пред загиналите в петте войни за национално обединение- Българо-сръбската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна. Председател на Инициативния комитет е Иван Тотев. По този начин Пловдив ще реализира своя отдавнашна мечта да съгради място за почит към всички съграждани, дали живота си по бойните полета във войните за независимостта и обединението на България, коментира кметът.

Според данните, изнесени от директора на Историческия музей Стефан Шивачев, броят на загиналите в петте войни пловдивчани е над 1300, но се променя непрестанно, тъй като списъкът се попълва с хора, които, макар и да не са родом от града, са свързани с него. Той припомни, че още след Първата световна война в градове и села е започнало създаването на монументи в памет на загиналите за националния идеал.

Пловдив остава едно от много малкото селища без мемориал. Паметни плочи на загинали във войни пловдивчани от различни етноси има в Пловдивската синагога, Арменската църква, в параклиса на Католическите гробища, в храма „Свети Иван Рилски“ са почетени пловдивчани от квартала, паметник с имената на загинали има и в двора на първия дом за сираци в България „Княгиня Мария Луиза“, построен веднага след Балканската война.

През 30-те години на миналия век е започнала общоградска инициатива за издигане на голям мемориал, имало е конкурс, в североизточния край на Цар Симеоновата градина в продължение на две-три години е бил експониран макетът, събраните дарения достигнали около 2,5 млн. лв., но не могли да бъдат оползотворени, а се използвали за други цели през Втората световна война.

Инициативният комитет е създаден в началото на годината при  отбелязването на 100-годишнината от битката при Каймакчалан. В него влизат хора от различни политически партии. Освен Тотев и Чомаков, в комитета влизат още Амелия Гешева, Стефан Шивачев, Лука Станчев, бригаден генерал Явор Матеев, Петър Мутафчиев, Захари Георгиев, Снежана Фурнаджиева, Георги Иванов – Жорж Трак, Койчо Русев, Димитър Манев и Димитър Севов. Могат да се присъединят всички желаещи, съпричастни към идеята. Предстои отваряне на дарителска банкова сметка, като първите дарители ще са инициаторите.

След поредица работни срещи и обсъждане на различни варианти и локации идеята е да се изгради не поредният монумент, а Пантеон с класическата външна форма на подкуполно пространство. Пантеонът ще е с пет входа, символизиращи петте войни за национално обединение. На пет пловдивски творци ще бъде възложено да изработят пет различни двулицеви врати.

Целта ни е да изпълним това пространство с живот, а с модерните мултимедийни средства да разказваме освен за войните, и за лични съдби на героите, така че гражданите да изпитат уважение и да излязат оттук обогатени, сподели художникът Жорж Трак. 

Прогнозната стойност на проекта е около 300-400 хил. лв., като се предвижда той да бъде завършен през 2018 г.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. По- добре оправете тепето с тези пари, че е останало купчина скали, боклуци, спринцовки и гомна на тон… за непрогледния мрак, липсата на елементарни неща за парк от подобен ранг няма да говорим…гротеска безбрежна.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина