Изпод тепетоМнения

Преображение Господне е, храмът в ЖК „Тракия“ чества празника си

Тракийци се радват на един от най-новите и големи храмове в Пловдив

На 6 август Православната църква отбелязва Преображение Господне. На този ден се чества момента, в който според Библията, Иисус Христос води трима от най-доверените си ученици – Петър, Яков и Йоан в планината и под силна светлина се явяват пророците Моисей и Илия, и се чува Божият глас, който посочва Иисус за негов син.

Новата църква в ЖК "Тракия" е посветена на този момент от Новия завет. По програма на пловдивската митрополия, тази сутрин там литургия е отслужил митрополит Николай. Празникът се отбелязва в църкви в цялата страна.

Припомняме и историята на пловдивската църква:

Първата копка на храма  е направена на 23 май 2011 г. от Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай. На събитието присъстват архимандрит Арсений, свещеници от епархията, основният ктитор на храма Петър Манджуков, тогавашният кмет на града Славчо Атанасов, районният кмет Гиньо Матев, кметът на район „Западен” Здравко Димитров и множество миряни от квартала и града. Даденото уверение от изпълнителите,  че до една година този Божи дом ще бъде построен, бе изпълнено.

"Св. Преображение Господне" се намира кв. "Хан Крум" в пловдивският район „Тракия“. Новият храм има две камбанарии и площ от 700 кв. м., която е съпоставима с размерите на митрополитския храм “Св. Марина” в Пловдив. Иконостасът е дело на майстори-дърворезбари от с. Момчиловци, Смолянска област. Иконите на иконостаса и Разпятието на Иисус Христос са били изписани от художника-реставратор Стоян Илиев Белев от гр. Велико Търново. Шестте камбани са закупени от дарителя Иван Димов Михайлов.

На 9 юли 2012 г. там е отслужена първата Празнична вечерня, а на следващия ден Митрополит Николай отслужва и първата света Божествена Литургия в новоосветения храм, в съслужение с гостите архиереи и свещеници от града и епархията. След края на тържественото богослужение дядо Николай отличава ктитора Петър Манджуков със звание „Архонт на Пловдивската митрополия” и орден “Св. ап. Ерм”.  

Витражът на южния вход на храма е поставен през юли 2013, като голяма част от стойността на неговата изработката е поета отново от дарители миряни. На 5 април 2016-а екип от художници-реставратори Росен Апостолов, Стоян Велев и Стоян Иванов започва да работи усърдно по вътрешното изписване на храма.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Николай е долен педераст извил ръцете на строителите на тази бутафорно – кичозна сграда. ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЧЕ ТОВА НЕ Е ПЪВИЯТ ХРАМ В ТРАКИЯ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина