Изпод тепетоМнения

Пакостници оправят улиците на града (СНИМКИ)

Ретро бус вози най-важното за ремонтите на пловдивските артерии

Таня Грозданова

През последните два мандата в Пловдив на почти всеки ремонтиран булевард или улица, където изскочат археологически артефакти, на заден план се вижда един странен надпис – „Пакостници“.  Чете се върху предницата на лекотоварен автомобил УАЗ.   

Най-скорошната среща с бусчето е от пресния ремонт на ул.“Отец Паисий“  в сърцето на града, където "палавите" строители от „Драгиев и ко“ „разровиха“ два участъка и попаднаха на две археологически структури.

Пакостниците бяха и преди близо две години на ремонта на бул.“Васил Априлов“, когато откриха античен зид до входа на ВМИ и след като ги хокаха от НИНКН и МК, че не различават древните тухли на око, вече са натрупали опит.  

снимка: архив

снимка: архив от ремонта на бул. "Васил Априлов" през 2015-а г.

По-възрастното поколение помни добрите стари уазки. Те се отличават с висока проходимост, издръжливостта на пиян мужик и стабилността на произведено в миналия строй. Даже на външен вид да са доста очукани и неугледни, лекотоварните уазки все още служат вярно.

Историята на соцавтомобилостроенето сочи 1965 за годината на пускането им в производство. Тази е над 35-годишна, твърди голямото момче, което я кара. „Пакостници“ е като линейка за спешна помощ по време на ремонт на улица – в нея е пълно с машини, кабели, разклонители, вози и генератор.

Бай Данчо, който е по обектите от много години и вече се е понаучил да оглежда подземните тухли и камъни с друго око, разказва, че надписа са си го слагали сами. Защо „пакостници“, питам го, а той отвръща с усмивка: „Е, не сме ли палави? Където отидем все пакости вършим, все пречим на някого.“

Колегите му и археолозите го харесват заради опита и чувството за хумор. Присъствам, докато разравят боклучната яма с керамика от Османския период, открита в очертанията на късноантична сграда. Попадат на бяла ронлива маса. Вар, възкликва млад археолог. Не е вар, а киреч, поправя го бай Данчо и се аргументира с историческата датировка на ямата. Всички се съгласяват с него и пада смях около калната дупка.

Бригадата споделя, че се вълнува като попадне на артефакти. Не само заради историята, а и заради забавянето на проектите.   

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина