Архивите разказват: Как радикали тръгнаха да създават нова Конституция край Панагюрище

Забравеният град

През 1991г. отбелязаха Априлското въстание в Оборище със свикването на Алтернативно Велико народно събрание

Новата революция, организирана от крайния д-р Иван Георгиев от БНРП, трая само ден

Фоторазказ от Владимир Янев, 20 април, 1991 г.

Датата е днешната, 20 април. Годината е 1991-ва. Близо 1000 души са се събрали край Панагюрище, за да отбележат Априлското въстание. Но по един твърде особен начин- със свикване на Алтернативно Велико народно събрание. Събитието в местността Оборище се организира и ръководи от един от най-крайните родни политици в годините на прехода- д-р Иван Георгиев от БНРП/ Българската национална радикална партия/.

Д-р Георгиев възстановява партията в края на 1989 година, а на 20 април, 1991г., решава да прави паралелно държавно управление. Напрежението край Панагюрище е охладено от проливния дъжд, който се сипе над главите на много хора, дошли с антитурски плакати, национални трибагреници и портрети на героите от Освободителните борби. Революционните песни се редуват с крайни възгласи, също антитурски. А името на лидера на ДПС Ахмед Доган присъства във всеки крясък и почти всеки транспарант. Събрали са се мъже и жени от цяла България, за да искат алтернативно управление на държавата. За успокоение на душите е отслужена  панихида за Априлското въстание.След нея д-р Георгиев свиква и самото Алтернативно Велико народно събрание, което се провежда на стотина метра встрани от Оборище. Като основната цел е да се изработи нова Конституция. Революцията обаче се оказва еднодневна.

Лидерът на Българската национално-радикална партия (БНРП) д-р Иван Георгиев почина през 2012г.  Иван Георгиев – Доктора е емблематична фигура от зората на Прехода, един от най-крайните политици, появявали се някога у нас. Веднага след 1989 г. той възражда БНРП. В първите месеци на 1990 г. партията рязко набира скорост. Тя събира огромен брой последователи, най-вече недоволни от взетото в края на 1989 г. решение за връщане на сменените във възродителния процес имена на българските турци. Славата на БНРП трае само няколко месеца. Рязката фигура на Доктора и крайните му националистически изказвания бързо отблъскват умерените симпатизанти. За сметка на това БНРП става притегателна сила за появилите се по това време скинари.

Споделете ни във:

2 thoughts on “Архивите разказват: Как радикали тръгнаха да създават нова Конституция край Панагюрище

  1. Ще бъдем отново там и този път ЩЕ СТИГНЕМ ДОКРАЙ ИЛИ ЩЕ ИЗЧЕЗНЕМ ЗАВИНАГИ!
    ПОТОМЦИ СМЕ НА ГЕРГАНА!
    ДЯКОНЕ! ОЩЕ ИМА БЪЛГАРИ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.