Представят визуален пърформанс пред Кино Космос

Арт

Осмата поред среща с резидентните артисти, работещи в Пловдив през 2018 г. в рамките на програма ADATA AiR, ще се състои пред Кино Космос, включвайки пърформанс и прожекция върху фасадата на сградата на 24 август от 20:00 до 22:00 ч.

Автори на проекта са Берт Якобс и Ари-Пека Лейненън. Съчетавайки артистичния произход на скулптурата и звука, започват сътрудничество, което открито търси нови възможности за приложимост на съответните изкуства. В този процес те следват идеята на Херман Хесе, че „да бъдеш човек е експеримент, пътешествие. Истината може единствено да се преживее, а не да се научи.“ Якобс и Лейненън изследват успеха и неуспеха да разберат гъвкавостта, необходима им, за да останат олицетворение на живота в раздробената реалност.

ЕЛДОРАДО е мултидисциплинарен пърформанс, разказващ историята на двама герои, търсещи изгубеното злато на България. Публиката ще бъде потопена в експериментални кадри, които интересно се преплитат в нов жанр, определен от създателите му като „уестърн психеделичен космически филм“. Историята е базирана на местни митове, факти и въображение, които се развиват в обособено предложение за проект в сферата на изкуството, който да бъде реализиран в програмата на Пловдив ЕСК 2019.

За артистите:

Базираният в Брюксел артист Берт Якобс (1987) работи със скулптора и разказ. Чрез пространствен подход Берт Якобс разглежда различни слоеве на възприятието. Получава магистърска степен по Изящни изкуства (2010г.) от Университета за изкуства „KASK” в Гент.

Хелзинкският артист Ари-Пека Лейненън (1988) работи с аудиовизуални медии, за да изследва сетивността да имаме слух, както и изкуството да слушаме. Има магистърска степен по Звук в новите медии (2015г.) от Университета Аалто за изкуства, дизайн и архитектура.

ADATA AiR е резидентна програма, която предоставя възможност за творчески престой в гр. Пловдив в контекста на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. 
ADATA AiR е проект на Фондация „Пловдив 2019“, реализиран в партньорство с Гьоте-институт България и Полски институт в София.

Адата е името на речен остров в Пловдив (етимологията на името му идва от турски език – „остров“). В началото на 20-ти век остров Адата е популярен сред пловдивчани като място за среща на пикник, както и като пространство, позволяващо отглеждането на плодове и зеленчуци. Днес островът е занемарен и изоставен район и тежест за своите собственици, а районът е посещаван основно с цел рязане на дървен материал и други незаконни дейности. Мястото е било отдавна почти забравено от гражданите, докато инициативата Европейската столица на културата не го включва като един от фокусите в своята програма, превръщайки го в символно пространство.

Островът вече обозначава не само географското място, което заема, а по-скоро състоянието на изолация и отчуждение, което характеризира за един дълъг период от време обществото ни. Това е причината да изберем Адата за емблема на резидентната програма – като целта е чрез разработването на артистични интервенции, инсталации, обекти, скулптури, сайт спесифик артистични произведения в публично пространство да променяме възприятието за острова.

Споделете ни във:

1 thought on “Представят визуален пърформанс пред Кино Космос

  1. Пак връзваме каруцата пред магарето-вместо най-после да се направи ремонт на киното, правим пърформанси и инсталации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.