От какво се страхува Европа днес?

Арт

Седмицата на съвременното изкуство поставя темата за бежанците в своя център

Емил Миразчиев документира разговори с бежанци, настанени в Харманли

Стефка Георгиева

Темата за бежанците от близкия Изток, които търсят спасение и спокоен живот в Европа, е актуална по целия Стар континент. Редица творци интерпретираха темата, пречупена през собствения им поглед, а сега дойде време и на Пловдив да покаже една по-различна изложба по време на Седмицата на съвременното изкуство.

Седмицата на съвременното изкуство се провежда за 23-та поредна година и е едно от най-старите събития в сферата, което проследява актуалните тенденции в изкуството. Този път ще се проведе под името „Миграции на страха“ и засяга особено болезнена тема за цялото европейско общество. 13 автори от континента обединяват работата си под покрива на баня „Старинна“, за да покажат от какво се страхуват жителите на Стария континент, основателен ли е този страх и как нещо съвсем обикновено като облеклото ни прави предубедени едни към други. Темата с облеклото неминуемо засяга и религията, като в една от залите на артистичното пространство ще можете да видите точно такава проява, която ще провокира не един и два въпроса по темата.

Творбите на Азра Акшамия, Ника Аутор, Боряна Венциславова и Младен Пенев,Клара Вилдбергер, Петя Димитрова, Емил Миразчиев, Албан Муя, Оливер Реслер, Камен Стоянов, Уте Рихтер, Фани Футеркнехт и Лана Чмайчанин изпълват цялото артистично пространство с различни медии,а куратори на изложбата са Илина Коралова и Борис Костадинов, които имат изключително богата биография зад гърбовете си и са познати на европейската цена за съвременно изкуство. 

Първоначалната идея за самия проект е била да покаже гледните точки и на двете страни, но поради липса на финансова подкрепа се е наложило проектът да се реализира в значително по-малък мащаб от първоначално предвидения. Все пак, гледната точка на бежанците у нас е показана, благодарение на Емил Миразчиев. За своята творба, която представлява абстрактен дом с няколко телевизора, на които се виждат репортажи с различни по народност хора, Миразчиев е пътувал до бежанския лагер в Харманли и е разговарял с някои от хората, които са настанени в него.

Двамата куратори споделиха, че за нагласите на родното общество към бежанците, научили от телевизията и те не одобряват отхвърлянето, което новодомците срещат у нас. „Трябва да бъдем критични към обществото, в което живеем“, категоричен е Борис Костадинов.

Това е събитие, което поставя наболели теми и въпроси в центъра на изкуството, но освен това помага да осмислим свремието, в което живеем. Официалното откриване на изложбата ще се състои на 07.09.2017 година от 19:00 часа в баня „Старинна“.

 

Споделете ни във:

2 коментара за “От какво се страхува Европа днес?

  1. Много е просто господа колеги.Ако Бг приеме мигранти след 10 години тук ще е Халифат и закона на Шария.Това означава мили мои колеги,които толкова съжалявате терористите,че всяко изкуство ще е забранено и всеки дръзнал да твори ще плати с живота си цената на непослушанието.Завършвайте курсове за техници и бармани за да не умрете от глад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.