Най-добрата златна флейта в света и прочутата Червена цигулка ще звучат в Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” 2017

Арт

Концерти от най-висока класа ще превърнат Пловдив в столица на музиката по време на пролетното и есенно издание на форума, носител на сертификат за качество „Европейски фестивал” от Европейската фестивална асоциация, на награда „Музикален проект на годината”, награда „Пловдив” и Златен медал за принос в отбелязването на 100-годишнината от рождението на великия български бас Борис Христов.
Още в концерта – откриване на 10 май в ГДК „Борис Христов” българската публика ще има изключителната привилегия за първи път да се докосне на живо до висшата класа на Краля на флейтата Еманюел Паю – соло флейтист на Берлинска филхармония! На следващия ден 11 май прочутият „Червен Менделсон Страдивариус” от 1720 г., вдъхновил легендарния филм – носител на „Оскар” за музика „Червената цигулка”, ще звучи в ръцете на виртуозната американска цигуларка Елизабет Питкерн!

Светоноизвестното сопрано – камерзингерин на Виенската опера Красимира Стоянова ще представи Салина Алексанрова (мецосопран) и Божидар Божкилов (бас) с първия от поредица концерти на селектирани от нея талантливи млади оперни певци.

Сред звездните солисти и ансамбли в афиша на „Дни на музиката в Балабановата къща” 2017 са и прочутият италиански флейтист и педагог Марио Кароли; знаменитият интерпретатор Евгени Божанов (пиано); двете забележителни дуа: Светлин Русев (цигулка) – Йоръм Сон (пиано)  и Лия Петрова (цигулка) – Виктория Василенко (пиано); изтъкнатите пианисти   Веселин Стамболов,  Вяра Шуперлиева, Василий Илисавски;  Ансамбъл солисти от Националния оркестър на Франция –  соло контрабасистката на именития колектив Мария Широколийска, соло флейтистът Мишел Мурагес, соло виолистът Никола Боне и др; Камерен ансамбъл „Софийски солисти” с диригент проф. Пламен Джуров; Оркестър на Държавна опера – Пловдив, с диригент Диан Чобанов; джаз-дуото Иво Кова (пиано) – Матия Дзапа (виолончело); дуото Тонг – Лий  /лауреат на Първа награда от II Международен конкурс за камерна музика „Пловдив”, Кристиана Михайлова (виолончело) и др.

Берковската духова музика ще огласи по своя неповторим начин Римския стадион – една от откритите сцени на МФ „Дни на музиката в Балабановата къща”.

Програмата “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” ще гостува в „Дни на музиката в Балабановата къща”за първи път в Пловдив, на 18 май в кино Cinema City, когато  ще бъде излъчена една от най-обичаните опери на Верди – “Травиата” с участието на оперната прима – пловдивчанката Соня Йончева в ролята на Виолета Валери.

Цялата статия може да прочетете на КАПАНА.БГ

Споделете ни във:

1 thought on “Най-добрата златна флейта в света и прочутата Червена цигулка ще звучат в Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” 2017

  1. Информацията за участниците е некоректна – половината имена липсват в публикуваната програма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.