Възстановяват сградата на първото кметство на Пловдив

Актуално Градът Забравеният град Култура Новини
ул. “Хр. Г. Данов”

Район Централен спечели проект за реставрация на фасадата

От Министерство на културата отпускат 167 608,52 за някога красивата къща, която КНСБ от години ползва на ул. Хр. Г. Данов14  

Вижте историята ѝ как ще изглежда

Район Централен спечели проект за реставрация на фасадата на сградата на ул. “Хр. Г. Данов” 14, която през 1921-ва година е била първото кметство на Пловдив. От министерство на културата отпускат сумата от 167 608,52 лева, става ясно от публикувания списък с одобрени проекти на страницата на ведомството. Потърсихме райкмета Георги Стаменов за подробности.

 

“Имаме изготвен и одобрен проект, който предвижда основен ремонт, реставрация и консервация на цялата сграда. Той е направен с вътрешно проектиране – от колегите, които работят в район Централен, за което изключително много им благодаря, както и за кратките срокове, в които го направиха.

Тук трябва да отбележа, че за основа на проектирането бе използвано пълното обследване на сградата, което бе направено по време на първия курс за архитекти в Пловдив, които се обучаваха за работа със сгради паметници на културата, воден от нашия главен архитект на района арх. Петър Петров. Той е под патронажа на престижния френски институт École de Chaillot (Екол де Шайо).

Към днешна дата вече имаме съгласуван проект с МК и  издадено строително разрешение от администрацията на Община Пловдив”, разказа Стаменов.

Сградата е много точно обследвана. През 1907 г. е строителство на двуетажна жилищна постройка. Макар и видимо към днешна дата това да е една сграда, през годините тя е била по-малка, към нея е имало пристройка, която се появява през 1921-ва и двете са били отделни.

 

Първоначално малката сграда, която е отдясно заставайки срещу фасадата е имала много красиви витрини, била е с по-нисък под от този, които е в момента и е имало възможност за достъп от улицата. Според исторически източници първоначално тази част е била аптека.

Някъде между 70-те и 80–те години на миналия век големите витринни прозорци са преправени да наподобяват съществуващите на двете нива в сградата.

“Идеята ни е да възстановим тези витринни, остава все още отворен въпроса за вътрешното разпределение, тъй като първоначално тази сграда е нямала санитарни възли на първия етаж, които задължително трябва да бъдат изградени.

Също така ще реставрираме цялостно покрива, като се възстановяват люнетите, каквито е имало и са изчезнали при някои от ремонтите. Те ще дадат допълнително естествено осветление в това подпокривно пространство и възможност една площ от близо 300 кв. м. да стане използваема отново.

Това е добро решение, защото сградата е общинска, а ние трябва да мислим както за нейното стопанисване, така и за нейната функционалност”, разказа още райкметът.

Обследването е установило още, че вътрешната стълба в централното фоайе на партера не е автентична и е направена във връзка с преустрояването за общинска сграда.

Сумата по спечеления проект е съфинансиране в размер на 167 608,52 лева, от къде ще дойдат останалите средства, попитахме от екипа на Под тепето. По думите на Георги Стаменов се очаква средствата да са от общинския бюджет, след актуализацията му в средата на годината.

„Хубавото в случая e, че след канидатстване от страна на кметството, вече имаме и одобрено частично финансиране. Тук е мястото да благодаря на Амелия Гешева –зам.-министър на културата, която изключително много ни съдейства при подготовката на документите за кандидатстване. Сега вече имаме възможност с едно съфинансиране от страна на Община Пловдив да започне реставрацията на сградата, която на времето е използвана като първа общинска в нашия град.

Тя е изключително важна и в момента страшно контрастира на фона на съседните, за които може да се каже, че са в добро състояние – ремонтирани. Това са сградите на Природонаучния музей, на Дома на младоженците, районното кметсво, ЕВН. Предстои ремонт и на ДГ Майчина грижа, а започваме и втори етап от реконструкцията на самата улица, като това го съчетаваме и с ремонта на Дондуковата градина.

Виждаме как от ден на ден темата за културно-историческото наследство е ценена и не бива ние, като община, да оставяме сградите си в такъв вид,“ коментира Стаменов.

Припомняме, че във въпросната сграда от години се помещава централата на КНСБ под тепетата. Дори синдикатът и администрацията водеха съдебни спорове за изнасянето на профсъюза от там, след като изтече договъра им за ползване.

Едно от предложенията бе да им дадем помещение на бул. „Руски“ в сградата, където е r КТ Подкрепа, за да може когато човек има нужда от синдикална защита или консултация да отиде и да я получи на едно място. На този етап нямаме разбиране. КНСБ от дълго време няма правно основание да ползва сградата. Проявяваме разбиране, но смятам в един диалог здравият разум да надделее и ще намерим възможност как сградата да бъде за широко обществено ползване и синдикатите да имат своето представителство.

През годините от профсъюза са правели някакви частични ремонти, но всеки един от нас може да види качеството и вида им както от вън, така и вътре.

Идеята на район Централен е сградата да стане център за опазване на архитектурно – историческото наследство на града.

„Самата сграда има изключителен заряд от гледна точка на историята. Смятам, че той трябва да се използва и функцията ѝ да бъде свързана с културните институти и опазване на наследството.  Пак казвам на този етап съм изключително щастлив, че успяхме да спечелим финансиране за този проект и в едно обозримо бъдеще ще започнем същинската и реална работа по възстановяване на фасадата.

С реализиране на проекта съм убеден, че ръководството на град Пловдив ще намери най-правилното решение тя как да бъде използвана. Дали така дългоочакваната комисия, която трябва да се сформира по чл.17 на Закона за културното наследство да се ситуира тук, дали звеното което е към МК, но ще е дислоциарно в Пловдив – мисля, че бяха предвидени 6-7 щата – ще са тука, дали синдикатите. Това е въпрос на задълбочен анализ и решението трябва да е правилно най-вече за пловдивчани“, заключи Георги Стаменов.

Споделете ни във:

10 thoughts on “Възстановяват сградата на първото кметство на Пловдив

 1. Допълнение към предишния коментар.

  Оказва се, че арх. Петър Петров освен, че като главен архитект на „Централен“ е издал виза за проектиране, след това лично самичък е направил и самото проектиране – минато е като „служебно“.

  Това, че по-голямата част от работата по проекта всъщност е труд на курсисти от ръководения от самия Петров курс, при това курсисти, които лично Петров като част от журито СКЪСА заради точно този им проект… е, това е само подробност.

  По интересното е, че Петър Петров вече е директор на Института по паметниците, т.е. проектът сега предстои да мине при него и за съгласуване.

  Сладка работа: сам издаваш виза за проектиране като общински служител, после сам си проектираш по нея като архитект, след това сам си съгласуваш и одобряваш собствения проект, вече като държавен експертен орган!

  Сега остава само Петров да стане министър на културата, за да си подпише сам собствения проект… а след това и да запретне ръкави и сам да си го построи.

  Ето това се казва обслужване до ключ!

 2. Главният архитект на „Централен“ – Петър Петров – е съпруг на Петкана Бакалова, която се изживява като обществена фигура… въпреки, че и двамата умеят да се преструват, как хич не се познават, не си говорят и не се виждат, когато това им изнася по някаква причина.

  А пък по една случайност, Петкана Бакалова и Амелия Гешева заедно управляват едно сдружение в частна полза, …което по една друга случайност беше организатор на курса по архитектурни паметници, чиито студенти изчертаха сградата на кметството.

  Доста случайности, нали?
  Излиза, че Петров кандидаства от името на кметството, а съдружничката на жена му, като зам-министър, му отпуска държавни средства, за да се направи реставрация по студентски чертежи, които Петров и жена му са взели покрай провеждано от тях обучение.

  Интересно ми е, дали студентите знаят за това? Доколкото си спомням именно групата, която работи по кметството беше скъсана при публичната защита на проектите от курса..

  Интересно ми е също така кой точно е проектантът на тази реставрация, спечелила държавна субсидия.
  Петкана Бакалова?
  Някое от многото нейни (и на Петър Петров) протежета из Пловдив?

  „Под Тепето“, хубаво разказвате за проекта и снимате чертежите, а не можеше ли да кажете и кой проектира? Или това е тайна?

  P.S. Ето справка по БУЛСТАТ за сдружението на Амелия Гешева и Петкана Бакалова: https://reports.bulstat.bg/bulstat-ireports/frameset?__report=https%3A%2F%2Freports.bulstat.bg%2Fbulstat-ireports%2Fv_rpt1.rptdesign&__format=html&uic=115745921&__overwrite=true&__locale=bg&__svg=true&__designer=false

 3. Стига с тая Амелия гешева , никва работа не свърши за града ни на тоя пост, герберски б….!

 4. Много ще ме зарадва една достоверна реставрация на тази маркова сграда … но съм силно скептичен дали в момента имаме в общината нужния екип и нужната политическа воля това да стане както трябва. Въпросът е, че 1) има натиск отвсякъде да се откраднат държавни пари, т.е. проектът да се завърши с много по-малко пари от отпуснатите, и 2) нямаме нужните кадри вече, които да изпълнят реставрацията както трябва. Дано да греша …

 5. Нека да позная – подмяна на оригиналната дограма, с пластмасова и облепване стените със стиропор…
  Сградата е великолепна, случайно оцеляла!

  1. РВ – не познахте.
   Приветствам загрижеността ви и ще поясня, че не само няма да има пластмасова дограма, но ще бъде премахната и наскоро поставена такава от фасадите. Стиропор или вата също не се предвиждат да бъдат използвани.

   1. Е. това със сигурност ще ме зарадва – да не се сбъдне моята прогноза. Вашата информация, звучи достоверно и се надявам да е “ от кухнята“ . И да не се променят намеренията „по някакви причини“, до завършване на реставрацията. Успех!

   2. Искренно ме зарадва Вашият отговор и се надявам да имате достоверна информация.Друг е въпросът защо никой не се интересува дали КНСБ изобщо заема сградата. А тук аз имим достоверна информация от първа ръка. НЕ ! С изключение на 2 помещения за Учитлския синдикат към КНСБ и РС към КНСБ , всички други помещения се отдават под наем,който се събира от РС на КНСБ и лично от координатора за Пловдив Бойкински.Тези пари не влизат в Община Пловдив, а незнайно къде.За справка наемателите са туристическа агенция,шивачка,адвокат и т.н.Защо не се търси и сметка що за безочие е подмяната на дограмата с ПВЦ,която стои като кръпка на иначе красивата сграда.И т.н още мноого въпроси към така наглия Бойкински…

 6. Хубаво е все по-често да се чуват такива новини за възстановяване на красивия ни град!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.