АктуалноГрадътЗдравеНовиниПУЛС

В УМБАЛ „Св. Георги“ заработи новият корпус с 36 интензивни легла

Общо 19 лекари и медицински персонал ще получат частичен бонус към мартенските си възнаграждения за грижа за пациенти с COVID-19

Най-рано през следващата седмица може да заработи и лабораторията за изследване на проби за коронавирус (ВИДЕО)

От днес в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Свети Георги“ в Пловдив е отворен и работи новият корпус с 36 легла за интензивна грижа. Това стана ясно след брифинг на Медицинския щаб към Областния кризисен щаб в Пловдив.

Припомняме, че това се прави като част от мерките за справяне с епидемията.

Най-рано през следващата седмица може да заработи и лабораторията за изследване на проби за коронавирус, каза в отговор на журналистически въпрос изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Георги“ проф. Карен Джамбазов, като уточни че това е прогноза.

„Правим всичко, за да заработи възможно най-скоро. Вече е изградена е постройката. Прекарва се ел. инсталация, поставят се настилки, изгражда се климатична инсталация. Имаме потвърждение, че апаратурата, която е необходима и заявена, вече е готова налична. В момента, в който приключим строително-монтажните дейности и сме готови с помещенията, тя ще бъде доставена. Налични са и китовете за изследвания. Екипът работи нонстоп и през почивните дни. Предполагам,  че от понеделник ще може да заработи самата лаборатория, като разчитам изцяло на професионално подготвените специалисти, които ще работят там.“

Около 19 души от УМБАЛ и Спешна помощ ще получат допълнително възнаграждение, което ще е част от анонсираните 1000 лева, тъй като почти до края на март бройката на лекуваните пациенти не е била значително повишена, и изтеклия месец е непълен в такива условия на работа, поясни проф. Джамбазов.  Списъкът на служителите е изготвен от доц. Петров – шеф на клиниката по инфекциозни болести в съответствие с изискванията по спусната методика от МЗ  за 7 пълни смени по12 часа и броя на заетите легла. Става дума за  12 лекари, мед. Сестри  и санитари от Инфекциозна и 7 от спешното.

По думите на професора, допълнителните сумите ще се отчитат на специални форми по ОП „Човешки ресурси“, после те трябва да се подадат за одобрение към МЗ и чак тогава ще се  получат по личните фишове на служителите.

По отношение на теорията за  това, че БЦЖ ваксината помага срещу COVID -19 проф. Карен Джамбазов коментира, че негово лично мнение е, че когато не си компетентен специалист, не е добре да се изказваш.

„Поискано е моето мнение като лекар, за съжаление, аз не съм епидемиолог или вирусолог. Ваксината, според мен повишава общо имунитета, но дали конкретно към ковид 19 ще окаже положително въздействие, има още много за доказване. Според мен би трябвало да се позоваваме само на доказани авторитети, които имат опит с този вирус.“  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина