АктуалноГрадътИзбор на редактораКултураМненияНовини

Шефът на „Роза импекс“ превърна Театъра в политическа сцена

Шефът на козметичната фирма „Роза импекс“ Димитър Георгиев превърна откриването на театралния фестивал „Сцена на кръстопът“ в лична политическа сцена. По време на официалните речи при откриването на събитието преди спектакъла „Месец на село“ той атакува остро управниците на града и държавата за Общия устройствен план. Георгиев обвини главния архитект и и кмета, че са изменили ОУП в последния момент. Той също определи действията на директора на НИНКН арх. Петър Петров и арх. Петкана Бакалова като такива на „организирана престъпна група“.

Най-вероятната причина за атаката са плановете на Димитър Георгиев да застрои имота с археология до Понеделник пазара, който няколко пъти е спиран от различни институции, тъй като строи върху твърде голяма част от археологията и твърде високо, закривайки гледката към тепето. Проектите му неколкократно са връщани за преработване от Специализирания съвет към Националния институт за недвижимо културно наследство, тъй като, според техните оценки, новото планирано строителство не отговаря на устройствения правилник, прекалено агресивно се намесва в градския пейзаж и в археологията под тепето.

Използвайки факта, че е спонсор на „Сцена на кръстопът“, Георгиев превърна откриването в собствена трибуна за бизнес плановете си. В конфузната ситуация пред други официални лица той обяви, че мафията е превзела града и бъдещото развитие на Тютюневия град също няма да бъде добро. На сцената отсъстваше дългогодишният директор на Пловдивския театър, който в момента е министър на културата Кръстю Кръстев.

Организаторите и водещите на събитието бяха напълно неподготвени за превземането на събитието и превръщането му в лична атака за нереализирани собствени бизнес интереси и въпреки неколкократни опити да бъде прекъснат, Георгиев продължи изказването си. Единствено аплодисментите на публиката успяха да прекратят по средата дългата тирада на бизнесмена, като прекъсвайки го по средата на речта му зрителите ясно показаха, че са дошли на театър, а не на политически дебат.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

12 коментари

 1. Тръгна от Гърневски. Взе кредит, заложи музея. Като не върна кредита, банката продаде терена. И понеже хаосът и беззаконието вече бяха навсякъде, купувачът събори музея. Новобогаташите музеи не строят. Но пък алчността си личи и от картинката. Плътно застроено, а в мазетата остатъци от археология.

 2. Сашко, приятелю, чадо интериорно, не се напъвай да защитаваш Митю Розата! Много добре го познаваме и него и синът му, па и зет му Витаний…. хайде да не говорим за мафия…. ясна ни е истинската мафия коя е…

  1. Ники приятелю, не защитавам никого – просто не ми е приятно когато истината не е еднаква за двете страни.Има неща, който бих го опрекнал, но и неща които не може да му се отрекат. Тук не е важен той.Важен е подхода и политиката към такива обекти.
   Главно мен не ми харесва,че не става въпрос за архитектура и това се маскива в скрити интереси. Ако наистина ставаше въпрос за това да се направи нещо както трябва, одавна щеше да има намерено решение.

   1. „намерено решение“ то си имаше, ОТЛИЧНО, което гламавите Роза с Мафиоти БУТНА’А заради лакомии, алчности и .,..ГЛУПОСТ.

    Точно както стана с горкия Курщум Хан раздърпан от еснафите, който можеше още четири чирпански да преживее, както джамиите и хамамите…

    Я в Скопие кервансараят в цялото си великолепие след СТРАХОТНИЯ ТРУС

 3. Димитър Георгиев за пореден път е казал цялата истина и браво,че единствен има смелостта да го направи!В „спорния проект“ на Понеделник пазара не става въобще въпрос за запазване на култура и наследство, ОУП, и по-добри решения и намерения. Борбата е кой ще проектира този огромен обект с хиляди м2 площ и желанието на определени хора точно те да са избраните проектанти. Мисля,че това е повече от ясно и тези хора дори не крият вече намеренията си за „консултантски услуги“.
  Обидно е как всички спестяват факта за милионите, който Георгиев е дал за археология и наистина запазване на този обект.
  В крайна сметка да засипва това архиеологическо богатство с пясък и пръст и да направи един платен паркинг на центъра. Така ще покаже образно как държавната бюрокрация и разните алчни чиновници съсипват българското наследство и история и не дават шанс за развитие.
  В Пловдив има много други спорни обекти свързани с архиеология – като се реализираха къде бяха „защитниците“.Беше ли ги страх или си бяха похапнали добре и нямаха сили да протестират…

  1. Сашко, приятелю, чадо интериорно, не се напъвай да защитаваш Митю Розата! Много добре го познаваме и него и синът му, па и зет му Витаний…. хайде да не говорим за мафия…. ясна ни е истинската мафия коя е…

  1. Най-обективните и високоинтелигентни статии в България винаги се пишат от анонимни автори, ще знаете.

   Г-н Журналист, вие не бихте могли да имате адекватно мнение за ситуацията, най-малкото заради мишата дупка, от която пълзите, за да творите жълтите си хроники. Ако вие или поне един от платежоспособните ви благодетели, давахте по някой лев за култура или друга смислена обществено полезна инициатива (ако се зачудите какви са тези дейности, пишете ми с удовоствие ще ви информирам), щяхте да сте наясно с трудностите, които институциите създават и по-конкретно Националният институт отговарящ за недвижимото ни културно наследство.
   Обичайното ви лицемерие и особено абсурден псевдоморализъм не могат да бъдат нито коректив, нито глас на народа, колкото и да ви се иска.

   Със сигурност обаче можем да ви благодарим,че дава гласност на казуса. Както добре знаете – лоша реклама няма.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина