АктуалноГрадътЗдравеНовиниПУЛС

Първият пациент с коронавирус в Пловдив все още е под медицинско наблюдение

Проф. Джамбазов: Болниците постепенно се връщат към нормалния си ритъм на работа

Болниците в Пловдив и областта постепенно се връщат към нормалния си ритъм на работа, стана ясно след днешното заседание на Медицинския щаб. На него бе съобщена добрата новина, че  87% от всички заболели от COVID-19 в региона вече  са излекувани.

Болниците в Пловдив все още не са достигналия обичайния си капацитет от дейности обаче, коментира изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов, в отговор на журналистически въпрос. Според него се работи с 80-86 на сто от капацитета отпреди кризата.

Професор Джамбазов определи като относително стабилно и контролирано състоянието на хоспитализираните към момента пациенти с коронавирус. По думите му, няма такива, които се нуждаят от интубиране или интензивно лечение, като подчерта, че още не може да се говори за случаите от последните дни и как ще се развият.

Първият пациент с коронавирус в Пловдив обаче, все още е под медицинско наблюдение в Университетската болница. Лечението му продължава вече втори месец.

„Той е и най-дълго останалият в медицинско заведение до момента. След първоначален престой в COVID-отделение, човекът се подобри и след две отрицателни проби е преместен в Интензивния сектор на УМБАЛ „Св.Георги“ за продължаващо лечение.

 „С топлото време условията за развитие на вируса започват да намаляват. Мерките дадоха добри резултати. Моето мнение е, че като цяло тенденцията е за намаляване на заболяването.“

Според проф. Карен Джамбазов, дори и случаите от периода след Великден, които е считан за критичен вече отзвучават.

Помолен за прогноза от журналистите на брифинга той каза: „Ние на практика сме клиницисти и директори на болници, не сме епидемиолози, не работим с математически модели и не можем да отговаряме за тенденции и развитие на вируса. На този етап няма как да предвиждаме какво ще се случи през септември, октомври, ноември или декември, но гражданите вече знаят какво да очакват, как да действат и да реагират. Положителното също е, че сме подготвени и при следваща епидемия ще знаем как да действаме.“

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Георги“ отбеляза, че лабораториите за тестване, които бяха изградени в града по време на извънредната ситуация, са изключително полезна придобивка.

„Лабораторията в УМБАЛ „Свети Георги“ има много голям капацитет. Благодарение на дарителите имаме апаратура с много висока производителност. Натоварването ѝ към момента е около 50 % от това, което бихме могли да поемем.“  

Той поясни, че лабораторията има възможност да правим проби по желание на гражданите, но проблемът е, че още няма изграден механизъм за това и предстои в бъдеще той да се уточни.

Управителят на УМБАЛ „Каспела“, проф. Дойков съобщи, че в последните 10 дни от болницата са били изписани 5 души, след като са дали по две отрицателни проби за COVID-19.

„В момента има един единствен пациент, на когото днес сме взели проба. Най-дълго пролежалия бе 30 дни в ковид-отеделение и сега се намира в друго за долекуване“.

Медицинската общност и гражданите на Пловдив направиха нещо, което ни дава основание да се гордеем,“ отбеляза д-р Георги Кръстев от Регионалната колегия на Българския лекарски съюз.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина