АктуалноГрадътИзбор на редактораИзбориНовиниОбщина Пловдив

Приемат Плана за устойчива градска мобилност на Пловдив

Стратегическият документ е за 10 години, почти две от които вече са минали. Той предвижда 103 мерки с прогнозен бюджет от 1, 237 милиарда лева.

На предстоящата редовна сесия на Общински съвет в последния ден на февруари ще бъде подложен на гласуване Плана за устойчива градска мобилност /ПУГМ/ на Пловдив. Стратегическият документ обхваща период от 10 години – от 2022 до 2032 г. Той дава възможност за планиране на градската мобилност във всичките нейни аспекти – плавен поток на трафика, безопасна и достъпна система на градски транспорт, по-екологично чист град, изграждане на нова и подобряване на сегашната пътна инфраструктура за по-добрата свързаност между районите и съседните селища, въвеждане и модерни и ефективни интелигентни системи за управление, визия за паркирането, пешеходната и велосипедната мрежа, внедряването на електрически превозни средства и прочие.

Както е видно, вече е минала една година от споменатия период, а втора е започнала.

Припомняме, че ПУГМ бе разработен по време на предходния управленски мандат. През ноември 2021 Община Пловдив обяви, че разработва стратегията, предназначена да удовлетвори нуждите от мобилност на хората и бизнеса във всички населени места на територията на общината за по-добро качество на живот, като насрочи обществена поръчка за целта на стойност 372 000 лв. и краен срок за получаване на оферти 16 декември. До край на конкурса не стигна и последва нов през февруари 2022–а, с нова цена от 422 000 лева за разработването на плана и срок средата на март с. г. Документът би трябвало да отразява насоките в Общия устройствен план на града, както и другите базови документи, третиращи транспорта – Интегриран план за градско възстановяване и развитие, Генерален план за организация на движението, Програма за енергийна ефективност за периода 2020 – 2025 г., Общински план за развитие, Културна стратегия за 2014-2024г., ПИРО 2021 – 2027 г., „Програма за развитие на регионите“ за периода 2021-2027 г. и други.

Настоящият документ е изготвен от обединението между „ДНД-Консулт” и „Институт за транспортни изследвания” и бе представен в средата на 2023 г., но незнайно защо така и не се стигна до неговото гласуване в местния парламент.

Твърди се, че той обхваща текущите проблеми на всички видове транспорт в града, както и възможностите за разрешаването им през следващите оставащи 8 години. Според ПУГМ са необходими 103 мерки с прогнозен бюджет от 1, 237 милиарда лева за справяне със съвременните транспортни предизвикателства на втория по-големина и най-бързо развиващ се град в страната.

Статистически погледнато, това означава инвестиции от 124 млн. лв. на година за споменатия период.

От къде обаче ще дойдат тези пари?

Необходимите средства не са налични. Те могат да бъдат привлечени от държавния бюджет по европрограми и съфинансирани със съседни общини по общи проекти като например, този за Пробива под Централна гара. В този случай става дума за транспортно-комуникационната система към Общия устройствен план, в която се предвижда създаването и развитието на градска железница, т. нар. S-бан, проект който Община Пловдив съвместно с държавната компания НКЖИ, реализира проекта, разделен на три етапа, тъй като стратегията за устойчивата градска мобилност на Пловдив е свързана и с изграждането и модернизацията на околовръстните пътища и железопътната инфраструктура.

В ПУГМ и Плана за интегрирано развитие на Пловдив (ПИРО) са  заложени също така създаването на общинското транспортно дружество „Екобус”, което вече е факт.

Всъщност ПУГМ се явява именно проектна готовност, без която Община Пловдив не може да кандидатства за финансиране по европейски програми.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

 1. В ПУГМ и Плана за интегрирано развитие на Пловдив (ПИРО) са заложени също така създаването на общинското транспортно дружество „Екобус”, което вече е факт.

  Че кое точно му е факт на това дружество? Освен назначен управител и администрация, на които плащаме заплати, да има нещо реално свършено? Някой да е видял или да се е возил на автобус на това дружество? По кои линии се движат?
  Има ли изобщо закупени такива?
  Кога ще започе замяната на частните фирми и техните автобуси по градските линии с такива на общинската фирма?
  Кога най-после Пловдив ще има адекватен обществен транспорт?
  Ако местните кадри на Герб толкова не могат, ами да питат колегата им кмет на Бургас от същата партия как се прави – хем комисионни, хем нещата да работят и хората да са доволни.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина