АктуалноБизнесБългарияГрадътЖивотНовини

Пловдив едва на 22-оро място по заплата в страната

Вторият по големина град-областен център в България диша праха на редица малки и големи общини по заплащане на наетите. Вижте градовете в ТОП 10 по заплащане

Работещите пловдивчани получават далеч по-ниски заплати от заетите в градчета като Челопеч, Кнежа и Пирдоп. Данните са на Националния статистически институт, а анализът и тенденциите за периода 2018-2022 г. проследяват от Института за пазарна икономика.

Сред големите областни центрове Пловдив се нарежда на незавидното 22-оро място по средна брутна месечна заплата на наетите лица в България – 1 584 лева, но пък остава утехата, че все пак влиза в ТОП 25. Това място обаче е извоювано не с градските заплати, а с тези на малките общини в периферията му, като Куклен с 1800 лв/м и Марица – 1670 лв/м.

Преди нас в класацията са столицата –  2 475 лв. (4-то място в страната) и община Варна – 1 642 лв. (17-то място в страната). Където отново се наблюдава силно представяне на индустриалните общини в периферията на водещи икономически центъра. В топ 25 по заплати в страната влизат 1) общините Божурище, Елин Пелин, Костинброд и Ботевград от широката периферия на София; 2) общините Девня и Белослав в непосредствена близост до Варна.

Вижте градовете в ТОП 10 по заплащане у нас

В топ 10 преобладават общините от Средногорието, които имат силна добивна и свързана с нея преработваща промишленост, както и общините, които приютяват най-големите енергийни компании в страната.

Най-високата средна брутна месечна заплата на наетите лица в България за 2022 г. е в община Челопеч (3 398 лв.). На второ място е средната заплата в община Козлодуй (2 949 лв.), а на трето място е изненадата тази година – община Кнежа (2 813 лв.). Първите три места се заемат от общини, в които са позиционирани водещи компании от добивната индустрия, енергетиката, селското стопанство и преработката на маслодайни култури. На четвърта позиция е Столична община (2 475 лв.), следвана от общините Раднево (2 450 лв.), Пирдоп (2 440 лв.) и Гълъбово (2 260 лв.). Топ 10 се допълва от общините Девня (2 156 лв.), Панагюрище (2 050 лв.) и Божурище (1 925 лв.).

За поредна година прави впечатление, че най-високите средни заплати са в малки общини, на чиято територия оперират големи компании, които формират значителна част от трудовите доходи в района. 

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина