АктуалноГласовеГрадътИзбориМненияНовиниПод ножа

„Оставям моята съдба на вашата съвест“

От днес общинската болница „Св. Мина” има нов временно изпълняващ длъжността управител. С решението си да освободи проф. Петър Петров от поста, старейшините избраха посочената от персонала на здравното заведение Мария Горева. До решението на местния парламент се стигна след сблъсък между проф. Петър Петров и д-р Цветан Деведжиев в пленарна зала. В рамките на дебата стана ясно, че всички представители на здравната комисия към ОбС, а и директорът на дирекция „Здравеопазване” д-р Калин Калинов, са на мнение, че „Св.Мина” трябва да има нов управител, тъй като там се е натрупало сериозно напрежение.уволниха проф. Петър Петров

Местният парламент даде думата на Проф. Петър Петров, който заяви пред съветниците, че напрежение в болницата няма.

„Много хора забравиха къде заварихме болницата преди две години и половина- с 2,5 милиона лева заеми и нулев персонал, с оставки на масата ми, защото стана Ковид болница. Днес 5 човека искат да ми вземат главата. Изненадам съм, че синдикатите са толкова активни, при положение, че задоволих всички претенции, свързани с ваучери и заплати. Ясно е, че в тази зала днес мачът е решен, но ще си тръгна от тук с гордо вдигната глава, тъй като болницата е на печалба. Преди да тръгна насам върнах дълга на общината- преведох 260 хиляди лева, натрупани от стар ръководител, който предлага неговите хора сега. Болницата е чиста, без нито една стотинка дълг, със 150 хиляди лева в касата за черни дни”, каза проф. Петров.

Той заяви, че никой не е обърнал внимание на постигнатото от него в болницата в последните повече от две години, в които тя била на печалба. Похвали се, че здравното заведение е с най-малката смъртност от Ковид. Но пропусна да спомене, че там се приемаха пациенти с по-лека симптоматика, а по-късно, в рамките на дебата, съветникът от Демократична България д-р Веселка Христамян припомни, че много от болните от Ковид в „Св. Мина” са се влошавали и са били премествани в други болници.

„Трябваше да изнеса на гърба си най-тежките времена. Задкулисието обаче взима връх- не бях викнат на комисията по здравеопазване, която е решила съдбата ми. Не бе поискано моето мнение. Кой ми иска оставката? Има двама човека срещу мен в залата, а вижте колко хора има около мен, в моя подкрепа- 30. Няма как да не ме мразят хора, които не са свикнали да работят, а аз ги карам да работят. Оставям моята съдба на вашата съвест”, обърна се към съветниците проф. Петър Петров.

В негова подкрепа се изказа главният архитект Димитър Ахрянов, който се лекува от Ковид-19 именно в „Св. Мина”.

„Екипът там има изключително висок морал и професионализъм, въпреки условията, в които работи. Екип не се гради за един ден, а с време. Смятам, че основна роля за този екип има проф. Петров и затова изразявам моята подкрепа към него и благодарност”, каза арх. Ахрянов.

На трибуната пред съветниците излезе и д-р  Цветан Деведжиев. Той заяви, че ръководството, в лицето на проф. Петър Петров, е докарало кадри, които нямат опита и специализацията. И уточни, че 70 души са починали от Ковид за 1 година в „Св. Мина”.

„Попитах защо е така, но вместо отговор бях отстранен от съвета на болницата. Защото задавах въпроси. Учуден съм от тези цифри, които чух днес от проф. Петров, защото всеки ден хората в „Св.Мина” слушаме за фалит на болницата. Толкова много хора бяха назначени и реално несъществуващи. Над 300 хиляди лева е фонд работна заплата. Петров, със своя себичен характер, се обгради от послушници, които нямат никакво отношение към болницата. Има хора там на по 5 хиляди лева заплата. Проф. Петров няма никакво място в тази болница, защото разцепи колектива” , заяви д-р Деведжиев.

Две искания на съветници за отлагане на точката бяха отхвърлени от мнозинството- на Георги Величков и Веселина Александрова. Румяна Толова от Кауза България, която е част от здравната комисия, благодари на екипа на МБАЛ „Св. Мина” за работата им, но подчерта, че там има огромен проблем, кадрови и междуличностен, а не финансов.

„Здравната комисия е безпристрастна. Тя е излязла със становище на база факти от последната година. Имали сме общо 4 срещи с различни представители от персонала, но с еднакви проблеми. Там има криза на доверието. Има и депозирани оставки на хора от екипа. И нека не забравяме, че общината вкара 2 милиона лева капитал, за да работи болницата. Затова са такива финансовите резултати”, коментира на микрофон в пленарната зала д-р Веселка Христамян.

В крайна сметка 32-ма от съветниците решиха, че проф. Петър Петров трябва да освободи поста. Само двама гласуваха против, а няколко се въздържаха.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Болницата е финансирана с 2 млн. лева за епидемията и професорът се хвали с печалба. От кого, от болните с Ковид ли? Като гледам изнесената статистика за смъртните случаи, успеваемостта там е била голяма. А лекарите, които са били унижавани, работейки с агресивна среда?
    Може би има възмездие за стореното.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина