Любимият музей на децата в Пловдив ще има жива експозиция Антарктида

Актуално Култура Новини
риба луна

След освежителни дейности, музеят се сдоби и с нови видове към експозицията на Зала “Риби”

Регионален природонаучен музей в Пловдив спечели проект по Национален фонд „Култура“ за изграждане на първата в Европа жива експозиция, наречена Антарктида.

Иновативният проект цели да надгради капацитета на любимия музей на малки големи, чрез изграждане на експозиция от живи екземпляри, редки видове риби и безгръбначни от Антарктическия континент, като става дума за мащабно надграждане на инфраструктурата на музея. Дейностите включват освен изграждане на експозиция, доставка на живи екземпляри от българските учени полярници от Антарктида, провеждане на Фестивал, създаване на специфично съдържание за експозицията и работа с целеви публики, повишаване квалификацията на екипа на музея и изграждане на партньорства за устойчивост.

За целта от Фонда са отпуснати 47,920.00 лева.

Комисията, одобрявала проектите, дава много добра оценка на Музея, като взема под внимание, че организацията има богат опит в привличане на външно финансиране, развива сериозна дейност в своята сфера и е активна в провеждане на събития, свързани с изкуството и културата.

Предвидени са различни съпътстващи дейности – лекции, детски ателиета, прожекции на образователни филми, включително фестивал за откриване на изложбата.

Ключов партньор по изпълнението на проекта е Българският антарктически институт.

Новата експозиция изисква съгласуване с Министерство на културата.

След освежителни дейности, музеят се сдоби и с нови видове към експозицията на Зала “Риби”.

Вижте ги

Риба луна (Mola Mola) – Латинското ѝ име е получила заради формата си на голям камък, а на български заради приликата ѝ в профил с Луната. Видът обитава топлите тропически и умерени части на океаните. Тялото е странично сплескано, с дължина до над 4 м и тегло над 2 тона. Често се носи по повърхността на водата, плавайки на едната си страна.

Риба нож, индийски гърбопер (chitala ornata) – Индийският рибен нож принадлежи към семейството на рибите-ножове afteronotus, наричани така заради уникалната форма на тялото им. Тази риба е много различна на вид от останалите водни обитатели, с които сме свикнали в аквариумите.
Кафяв Протоптерус (Protopterus annectens)- вид африканска двойнодишаща риба от семейство Protopteridae. Тя принадлежи към подклас 1 белодробни риби (Dipnoi). В допълнение към обичайните за рибите хриле, представителите на тази група имат и един или два бели дроба – модифициран плувен мехур, през стените на който капилярите са сплетени с газообмен. На дължина достигат до 1 м, а теглото им е не повече от 40 кг. Продължителността им на живот е около 18 години.
Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.