АктуалноВластИзбориНовини

КЗП се оплака от политически натиск – ВИДЕО

Назначена е проверка в Комисията от служебния министър на икономиката и индустрията

В сигнала пише, че тя не е компетентна да извършва проверки за продажба на райски газ

Има политически натиск върху Комисията за защита на потребителите /КЗП/и опит да се блокира работата на органа. Това заяви на извънреден брифинг директорът на КЗП Иван Френкев.

По думите му в Комисията върви назначена от служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов проврека, която цели да се осъществи регрес по отношение на постигнатото от КЗП по времете на предишното правителство. Фратев поясни, че става дума за безпрецедентна ситуация, в която се търси отговорност от КЗП защо си върши работата.

Сигналът до инспектората се споменава, че КЗП „не е компетентна за проверки за продажба на райски газ“.

Той припомни, че темата бе повдигната от омбудсмана Диана Ковачева с писмо до КЗП, след инцидент с подрастващ и молба да се осъществи надзор за продажбата на опасната стока.

В мотивите си за компетентността на КЗП Френкев. посочи, че при липса на изрично секторно законодателство се прилага общия закон и имшнно, благодарение на бързите проверки, продажбата на райски газ беше ограничена. Шефът на Комисията припомни, че ексминстър Нинова лично внесла  темата в парламента и така се стигна до поправките в Закона за здравето и Закона за закрила на детето, които бяха приети единодушно.

След поправките, сега отговорност за проверките за продажбата на райския газ носи Министерството на здравеопазването, подчерта директорът на КЗП.

„Работим в нашите компетенции, реално си вършим работата. В тази ситуация имаме сигнал защо си вършим работата – защо започнахте проверки за райския газ, защо излязохте по дискотеките и спряхте бизнес за милиони.“

Освен за райския газ КЗП е подложена на проврка и за Програмата за наблюдение на цените на 12 видастоки от първа необходимост, която извършва вече месец и половина.

„КЗП не се меси в ценообразуването, но като Комисия сме длъжни да следим дали при прилагането на антикризисните мерки и при обявяването на промоции потребителите са защитени и дали са правилно обявени„, обясни Френкев.

Снимка: бгнес

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина