Консенсус за Капана след тристранната среща при кмета на Централен

Актуално Гласове Градът Новини Под лупа

Живеещи и работещи в квартала са единодушни, че си го харесват и ще го развиват в най-добрата светлина

С общи усилия се търси баланс в уравнението „бизнесът да работи, живеещите да почиват“

Представители на постоянните жители на Квартала на творческите индустрии и работещите в Капана се срещнаха днес в двора на администрацията на район „Централен“. Срещата бе инициирана от райкмета Георги Стаменов заради напрежението през последната седмици в квартала. На събирането присъстваха още заместник-кметът по сигурността на Община Пловдив Йордан Ставрев, зам.-кметът по култура Пламен Панов и началникът на „Общинска полиция“ Костадин Костов.

Припомням, че в понеделник живеещи в Капана внесоха протестно писмо в кметството, подписано от над 100 души, в което се оплакват от постоянен шумов терор. Те поискаха да се отнеме правото на заведенията да имат удължено работно време и всички да затварят в 23 часа. Бизнесът от своя страна посочи, че напоследък има множество неоснователни сигнали за полицейски проверки на клиентите в заведенията.

На срещата днес собственици и наематели на обекти в Капана входираха друга подписка, подкрепена от близо 500 души, в която настояват да не им се отнема правото на удължено работно време, защото това е пагубно за бизнеса и да няма репресии от страна на органите на реда.

Срещата протече изключително градивно, въпреки различията на двете страни. В крайна сметка се постигна консенсус, че живеещите и бизнеса искат добро, спокойно и приветливо място, разказа в резюме двучасовата дискусия районният кмет Георги Стаменов.

Напрежение на събирането имаше и на моменти то дори ескалира. Особено, когато жена от квартала заяви, че човек бил починал от шума в Капана.

“Ние не можем нормално да спим, да си ползваме жилищата. Нарушени са човешките ни права. Ако това продължи, ще пуснем искови молби срещу общината и всеки ще поиска по 1 милион лева,” заяви пловдивчанка, която се представи като Елена Тодорова.

Подобни изявления възмутиха представителите на бизнеса в квартала. От тяхно име говори Димитър Семков.

“За последните 5 години в Капана се случиха много неща, които са с голяма добавена стойност за града. Капана е голям актив за Пловдив, такива квартали има в Лондон, в Ню Йорк. Навсякъде има конфликти от подобен тип. Ние разбираме вашите нужди, но разберете и нас. Ние работим там, създали сме добавена стойност за града. Там всеки ден работят 500 души и ние плащаме всеки месец по 200 000 лева осигуровки. Това са семейства, които се препитават там. Има над 500 обекта и собствениците им имат интерес на това място лампите да не се гасят в 23 часа. След пандемията назначихме хора, които са в най-уязвимата група. Всички тези заведения са места, които създават икономика. Времето няма да се върне назад. Важно е да работим в интервала 23- 3 часа, защото иначе няма да можем да си плащаме наемите, осигуровките, няма да можем да създаваме тази икономика. Ние всички искаме да работим до 23 часа, но няма как. Разбирам, че искате да живеете на пъпа на града и да ви е тихо, но за съжаление не е възможно. Ако не се беше случило това, Пловдив може би нямаше да има с какво да се гордее по време на Европейската столица на културата.”

Първата точка, по която двете страни се разбраха бе, че не им харесва по улиците на Капана да има пияни, които цапат и вдигат шум.

От заведенията уточниха, че това не са техни клиенти, а на двата магазина, които работят по 24 часа в квартала.

Ако заведенията затварят в 23 часа, тогава ще останат да работят само нон стоповете и няма да има никакъв контрол, смятат от бизнеса.

Става дума за младежи, които си купуват алкохол и остават на улицата, за да пият и се забавляват шумно. Те припомниха, че Наредба №1 на Община Пловдив изрично забранява консумацията на алкохол на обществени места и тук трябва сериозна намеса от страна на полицията и Общинска охрана.

Контролните органи признаха, че има и фалшиви сигнали, но и основателни.

Зам.-кметът по сигурността Йордан Ставрев заяви, че от днес ще се създаде организация постоянно да има патрулна двойка в квартала, която да работи само там.

Шефът на „Общинска полиция“ Костадин Костов коментира, че всъщност Капана е една от най-привилегированите зони в града и там има денонощни патрули, които ежедневно докладват за нарушения и санкционирани хора и обекти. По думите му редът и дисциплината в квартала се дължали именно на Общинска охрана, а специални сили влизали в него само при акции.

Срещата завърши с размяна на телефони между собствениците на заведения и живеещите в Капана, за да имат директна комуникация по между си. Началникът на общинските полицаи, пък предостави и денонощния телефон на структурата, за да може да се сигнализира при проблем 24 часа в денонощието.

С общи усилия от страна на институциите, бизнеса и жителите на квартала, да се  направи така, че емблемата на нашия град да я развиваме в най-добрата ѝ светлина, около това се обединиха всички участници в срещата.

“От страната на общината ще бъдат засилени проверките на полиция и общинска охрана, за да не се допуска силен шум, за да може хората, които живеят там да могат да почиват. Убеден съм, че самите собственици също ще положат всички усилия техните клиенти да не вдигат шум и всичко да върви нормално и спокойно”, заяви накрая районният кмет Георги Стаменов.

Споделете ни във:

5 коментара за “Консенсус за Капана след тристранната среща при кмета на Централен

 1. Изначалната идея за Капана е била за занаятчийски квартал, а не кръчмарски. “Бизнесът” смята за нормално да прогони живеещите, щото, видите ли, създавали икономика.

  1. “500 души и ние плащаме всеки месец по 200 000 лева осигуровки” : какво излиза брутна заплата от 1150 лева средно, чисто 750 лева.

   Наемите били високи, цените като че ли не са. Качеството се влошава с всеки ден.

   При тези числа (ако господинът не е цитирал наслуки) бива да се пита човек, ако е изсветлен бизнеса (е ли?), защо цените в Капана се вдигат постоянно.

   И сравнението с Лондон или Ню Йорк малко пресилено идва (не ли?).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.