Каменните стени на Марица да са част от културното наследство

Актуално Гласове Градът Култура Новини

„Зидарията, укрепваща бреговете на река Марица е измайсторена от ръчно изработени дялани блокове от сиенитни и гранитни скали с височина около 30 см. и е част от автентичността и уникалния дух на Пловдив“

Предложението за съхраняване на пловдивската история за бъдещето идва от архитекти, инженери и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов

Подпорните каменни стени в коритото на река Марица

, подходите на моста на Герджика и скулптурите на моста на Международния панаир

да бъдат включени в списъците на недвижимо културно наследство, ще предложат на Националния институт за недвижимо културно наследство/НИНКН/ инж. Константин Константинов, арх. Румяна Пройкова, арх. Виолета Раева, гл. ас. д-р Стефан Шивачев и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Съоръжението, построено по подобие на дигите в Прага, е  последният монументален строеж, направен по мащабна строителна технология на територията на Пловдив, след Акведукта и крепостните стени.

„Зидарията, укрепваща бреговете на река Марица е измайсторена от ръчно изработени дялани блокове от сиенитни и гранитни скали с височина около 30 см. и е част от автентичността и уникалния дух на Пловдив“, смятат инициаторите на предложението.

Според тях подпорните каменни стени по протежението на река Марица, подходите на моста на Герджика, както и скулптурите на моста на Международния панаир, са изключително богатство за град Пловдив и трябва да бъде направено всичко възможно за съхраняването и опазването им.

Споделете ни във:

5 thoughts on “Каменните стени на Марица да са част от културното наследство

 1. Слава на бога ,че стените на реката не подлежат на асфалтиране,но пък знае ли човек какво ще хрумне на кметската десетоглава управа-кмет и девет зам-кмета.Както се казва апетитът идва с яденето-то не бяха клетви колко м
  илеят за паветата като непреходно културно наследство и в същото време безцеремонно ги унищожават.Пример -ремонтът на ул.“Карловска“.
  Повече от половината големи „двойни“сиенитни павета изчезнаха,30 метра от улицата заляха с асфалт,промениха самоволно уличната регулация като „изправиха“едно уширение от 30-40метра,което асфалтираха,и всичко това с една цел-паветата.Много ще съм благодарен на авторите на идеята за каменните стени на реката ,ако направят подобно предложение и за паветата.Жителите на Баня се вдигнаха в защита на павираната си улица и не позволиха да я асфалтират.НАШИЯТ ГЛАВЕН АРХИТЕКТ подкрепи протеста и аргументирано посочи Експертен съвет към НИПКИ,който подготвял национално решение за статут на движима културна ценност за паветата.Пази ,боже ,сляпо да прогледа!

 2. Так, така – те и паветата са „ръчно изработени дялани блокове от сиенитни и гранитни скали“, но се поизчерпиха. Давайте следващия ориентир.

 3. Отлично, майсторски изграденото още от „комунистическо“ корито на Марица от ръчно дялан камък е от малкото реални ЦЕННОСТИ за запазване.
  И то без никакви „инициативи“ за подобряване, за осъвременяване, за „социЯлизирВане“ ако може!
  Без да бъдат ходожествено осветлявани, без да бъдат гиздаво боядисвани, без силикони или тапети както перкото спретна Света Марина като ючбунарска фльорца зидовете са си точни, достойни и Пловдив ги заслужава.
  Ще караме и без пристанище все още.
  Марица е укротена доколкото можем; нека не се заиграваме с нея.
  (И други ужким от „комунистическо“ благини попиляхме, тук без връзка нека споменем разработената контактна мрежа на електротранспорта =тролейбусите= които не превърнахме в трамваи, в метро и пр. както се следваше…)
  Пазете коритото на реката!

 4. Подкрепям идеята за съхранение на красивите и функционални подпорни стени на река Марица. Поздравления за авторите на инициативата!

 5. Стефан Малецов собственик на ресторант- градина Филипополис каза:

  Прекрасна идея,която подкрепям напълно! Но едни други стени се рушат безвъзвратно и целогодишно! Крепостната стена на Филипопол от двете страни на тунела и от стената върху която се намира ресторант – градина Филипополис целогодишно падат камъни долу в двата паркинга! Въпрос на време е да се срути част от крепостната стена и повлече градината в паркинга. Щетите ще са безвъзвратни! Преди време, когато г -н Каймаканов беше областен управител изпратихме писмо до Министерството на културата с описание на проблема. Получихме бърз отговор от тях кметът да сформира комисия,
  която да огледа проблема и вземе адекватно решение. Това писмо
  от което имам и аз копие отлежава повече от 5 години в Областната управа? Дано най- после отговорните институции
  се задействат и сформират тази комисия! Това е изключително важно за спиране на разрушителният процес и консервация на
  тази част от крепостната стена!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.