АктуалноБългарияГрадътЕвалаНовини

Google даде Пловдив като добър пример

Google открои успешната дигитализация в пловдивските училища

Програмата за дигитализация на учебния процес в общинските училища в Пловдив е посочена като пример за успешна практика в новото изявление на световния гигант Google, фокусирано върху последствията от пандемията върху образователните процеси по света и нарастващата нужда от тяхната дигитализация.

Компанията обяви старт на нов фонд за подкрепа на дигитализирането на училищата в Европа. Бюджетът е 15 мил. евро и цели да подпомогне образователни институции и училища при използването на нови технологии в класните стаи, като стимулира участието на малки и средни предприятия.

Начинът, по който преподаваме и се учим се промени. Всички видяхме как светът коренно се измени по време на пандемията – домовете се превърнаха в класни стаи, а технологията се превърна във връзката между учители и ученици. С връщането на учебния процес в училищата е важно да се запазят и доразвият уменията, които ученици и учители вече получиха“, се казва в изявлението.

Това е главната цел на новия фонд на Google. Той е отворен за местни малки и средни предприятия, които подкрепят национални образователни проекти в сферата на дигитализацията, финансирани от програмата за Възстановяване и устойчивост. Същите могат да кандидатстват за финансиране, с което да се покрият нуждите от техника и софтуер, и да допринесат за развитието на дигиталните  компетентности и конкурентоспособност на ученици и учители. Самото изявление на компанията може да видите тук.

“Вече видяхме въздействащи начини, по които това може да работи в целия регион на ЕС. Община Пловдив в България е пример за типа програма за трансформация чрез дигитално образование, която Google Digital Education Fund възнамерява да подкрепи”, се споменава още в текста.

Ролята на Пловдив, като пионер в интегрирането на облачни платформи в България, също е откроена.

“Програмата на Пловдив School in the Cloud (Училище в облака) се превърна в еталон за цяла България и доведе до широко разпространение на платформата Google for Education, с обучени над 10 000 учители (над 1000 от тях сертифицирани от Google) и ползването на хиляди Chromebook устройства в страната.”

Припомняме, че през 2019 ЕГ “Иван Вазов” бе обявено за първото Google референтно училище в цяла Източна Европа.

В града вече има 4 сертифицирани училища като в страната те са 8. Още през 2019 г. всички училища в Пловдив разполагаха с активирани облачни платформи за образование. В началото на пандемията от Ковид-19 училищата в Пловдив се възползваха от технологиите, с които разполагаха и много бързо успяха да организират учебния процес.

Още през първите две седмици на дистанционното обучение над 90% от децата между 4-12 клас започнаха ежедневно да използват личните си профили към училищата, за да учат.

През изминалата седмица Посланикът на САЩ в България Н. Пр. Херо Мустафа посети ЕГ Иван Вазов, за да се запознае лично с напредъка гимназията. Нейно Превъзходителство остана впечатлена от факта, че 1/3 от децата в гимназията учат по модела 1:1 – всеки ученик и учител работи с персонален компютър и целият процес на работа е изнесен в облака – учебници, домашни, класни работи, тестове и т.н, елиминирайки нуждата от хартия.

Към момента училищата, които работят активно по модела 1:1 на територията на града, са 13 с общо 55 паралелки.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина