АктуалноЗабравеният градИзпод тепетоМненияНовини

Георги Стаменов поиска 540 кв.м. на Дановия хълм от Голяма община за възстановяване на бюфета там

Идеята е теренът да се даде под наем за 10 години срещу инвестиция в изграждането на ресторанта в старите обеми

Възстановяване на бюфета на Сахат тепе иска кметът на район „Централен” Георги Стаменов. За целта той е поискал от голяма община да му бъде прехвърлен за разпореждане 540 квадратни метра от Дановия хълм, на които преди това се е намирал славния ресторант, видим само на архивни снимки към днешна дата. Местният парламент ще вземе решение дали да предостави за управление въпросния имот на върха на тепето, в близост до съществуващия шадраван, на сесията този четвъртък. Идеята на Стаменов е заведението да бъде възстановено в автентични обеми, по архивни снимки и схеми, при строги ограничения по отношение опазването на зоната и растителността.  Според райкмета следва да се създаде специален проект, съгласуван със съответните институции.

„ Става въпрос за инвестиционен проект „Възстановяване на ресторант Сахат тепе и на парковата инфраструктура в прилежащите пространства”. Искаме бюфетът да бъде отдаден за десет години след публично оповестен конкурс, като бъдещият наемодател да инвестира в изграждането му. Той ще е на застроена площ от 240 кв. м. и до 300 кв. м. с прилежащите тераси. Или общо 540 кв.м.. Предвижда се възстановяване на ландшафта, на инженерните мрежи и изграждане на нови, както и работа по парковата инфраструктура- шадраван, алеи, подпорни стени”, мотивира се пред общинските съветници Георги Стаменов.

Пред Под тепето той допълни, че по този начин Дановия хълм ще бъде перфектно социализиран и ще се превърне в част от туристическия маршрут в града.

„В момента работим по часовниковата кула, строена през 16 век и единичен паметник на културата. Сериозен ремонт там не е правен от 70-те години. Предвидено е да се демонтира металната обшивка, за да се види доколко е здрава дървената конструкция. Ако има загнили елементи ще бъдат импрегнирани, за да се гарантира здравината на конструкцията и трайността за годините напред. Ще възстановим и гръмоотвода, който в момента липсва, а това е притеснително, тъй като там е високата част на хълма. Ще се възстанови цялата обшивка от мед, както е била. Ще се отремонтира и капандурата, която води до камбаната. Надолу ще има цялостно възстановяване на фугите между камъка. Така ще дадем възможност в следващите над 30 години на този паметник само да се любуваме. Ще възстановим и художественото осветление”, обясни Стаменов.

В парковата част се предвижда възстановяване на две стени- източната и тази от западната част, която миналата година се самосрути. Тези дни от администрацията ще правят оглед за монтиране на видеонаблюдение. Ще се направи и подмяна на осветителните тела, с което ще се гарантира сигурността по самия хълм.

„ Надявам се, че до есента всичко това ще е свършено, като втората част на възстановяването на Сахата идва с изграждането на бюфета там. Дори познавам човек в Пловдив, който има абсолютно същия автомобил като от архивните снимки на ресторанта. Той  даде съгласие да го предостави на общината, за да се снимат хората там”, каза още кметът на „Централен”.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

5 коментари

 1. Първо за да се социализира мястото да се премахне безхаберното струпване на неработещи наливащи се с бира и пушещи трева млади хора чупещи всичко което е възстановено.
  Второ трябва да се изгради видеонаблюдение и капково напояване.
  Трето да се обособят площадки за наблюдение.
  Четвърто да се възстанови така наречения Бюфет както е бил някога поради факта че на почти всички тепета на върховете са били изградени подобни още когато са облагородени хълмовете с една единствена цел за отмора след като човек се е разходил да седне и да се освежи да отиде до тоалетна ако щете ,да не би едно време хората създали тези места да са били прости не просто са знаели че освен за гледките бюфетите са още един естествен Притегател на Хора ,така е и в много други Страни където са приобщили към живот хълмовете и възвишенията примери много Франция,Италия,Германия.
  А наличието на повече живот по Тепетата веднага ще премахне сборището на упадъка от там.

 2. Бетониране на зелени площи на тепе срещу поддръжка от частник не е алтернатива на отговорността на общината да се грижи и да го реконструира в приятен и заслужаващ значимостта му вид (по подобие на Бунарджика, да речем).

  Има множество начини, по които Сахата може да се облагороди и без да се позволява ново строителство на върха му.

  Навремето кметовете са отказвали на царе (на Фердинанд) да си строят дворци на тепетата, а сега ние искаме сами да си ги застроим…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина