АктуалноБългарияМненияНовини

Домакинствата със соларни панели ще могат да продават произведената енергия – ВИДЕО

Правилото на мълчаливото съгласие ще се прилага при проектите, свързани с фотоволтаиците 

Бум на фотоволтаични централи, силен интерес от домакинствата  

През 2018 година, когато България председателстваше ЕС, бе приета Директивата за възобновяемите енергийни източници. Пет години по-късно България още не е съобразила законодателството си с Директивата, а ЕК е сезира Съда на Европейския съюз с искане за налагане на санкция. Промените в законодателството в момента са в парламента и са в различна степен на подготовка. Въпреки това е реалистично България да изпълни целта си по отношение на произведената енергия от възобновяеми енергийни източници. Това обясни председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова в БНТ Подкаст “Къде живеем?” с Камен Коларов. 

Според нея, през последните две години се наблюдава истински бум при изграждането на фотоволтаични централи за собствено потребление, както за бизнеса, така и за домакинствата, като до две години това ще се усети чувствително и, чрез намаляване на разхода за крайния потребител. В момента повече са мощностите за продажба на зелена енергия, но нараства и интересът на бизнеса към изграждане на фотоволтаици са собствени нужди, защото вижда икономическата изгода от това. 

Промените в енергийните закони, свързани с прилагане на нормите в европейската директива ще дадат възможност и за модернизация на българската енергетика.

Очаква се промените в законите да съкратят сроковете и да намалят административната тежест при реализирането на проекти за фотоволтаици. Контактни центрове ще има в общините, където всъщност се издават и голяма част от разрешителните за соларните инсталации. 

Сред подготвяните промени е и възможността неизползваната от домакинствата слънчева енергия да бъде продавана. 

Това е една свобода, която се дава вече на домакинствата. Тя е свързана и с либерализацията на пазара на електроенергия. Това става с техническо решение,. Когато едно домакинство е изградило фотоволтаична централа за собствено потребление в часовете и в периодите, в които тя произвежда електроенергия, то консумира от тази електроенергия, произведена от фотоволтаичната централа. В другите часове на денонощието то си консумира автоматично от мрежата от доставчика, който му доставя електроенергията и накрая на месеца би следвало да се прави едно нетиране от доставчика на електроенергия – какво е консумирано от фотоволтаичната централа, какво е консумирано от мрежата и реално битовия потребител, и  домакинството да заплати само това, което е консумирало от мрежата на доставчика”, разясни Меглена Русенова.  

Ако не иска да продава, домакинството може да си направи и инсталация за съхраняване на енергията, която по-късно да използва, което пък би му дало още по голяма независимост. В БНТ Подкаст “Къде живеем?” председателят на Управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова обясни подробности и за размера на примерната инвестиция за едно домакинство за изграждане на фотоволтаик за собствени нужди, стъпките през които се мината, изборът на панели, ползите и срока на възвръщане на инвестицията, както и възможностите за финансиране.  

Промените в енергийните закони и в закона за етажната собственост отварят възможности за енергийните общности  

Жителите от един блок, кооперация или няколко къщи ще могат да си направят енергиен кооператив, заедно да произвеждат ток от ВЕИ, да го използват, а неизползваното количество – да продават. Такива възможности дава промените в Закона за възобновяемите енергийни източници и в Закона за енергетиката, ако бъдат одобрени от парламента в зала. В същото време гласувания миналата седмица Закон за етажната собственост улесни свикването на събрания и взимането на общи решения.  Това обясни Меглена Русенова – председател на Българската фотоволтаична асоциация в БНТ Подкаст “Къде живеем?” с Камен Коларов. Промените в Закона за енергетиката минаха на първо четене в парламента, а промените в Закона за възобновяемите енергийни източници ще се гледат на второ четене днес – сряда 20 октомври, в енергийната комисия.

“Миналата седмица парламентът прие промени в Закона за етажната собственост. Облекчава се режимът за свикването на събранията на етажната собственост. Направиха се вече някои промени, които ще облекчат възможността за формирането на тези сдружения на етажната собственост – става много по-леко, много по-гъвкаво, за да не се притесняват хората, както до сега, и те могат да се регистрират или по Закона за етажната собственост  – сега при по облекчения режим, или да направят дружество по Закона за задълженията и договорите и тогава те могат да изграждат сами, като гражданска енергийна общност например, такава фотоволтаична централа на покрива на кооперацията или на блока, в който живеят. За нашите ширини изглежда малко странно, защото сме по индивидуалисти, но си мисля, че икономически интерес, особено с либерализацията на пазара, която със сигурност ще се случи на 26 година, ще обедини общностите, защото те ще видят икономически смисъл от това свое обединение”, обясни Русенова. 

Спрямо избора на собствениците енергията може да бъде използвана за общите части, за захранване на домакинствата, за продажба. 

“Това ще бъде регламентирано – да могат хората да се обединят, да изградят заедно един енергиен обект, да го ползват заедно. И нещо повече – дава се възможност на така наречените споразумения за продажба на електрическа енергия от тези граждански енергийни общности, те ще могат и да го продадат на някой, това което не са консумирали”, каза председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова.

Либерализацията на енергийния пазар ще донесе на хората повече възможности и по-ниски сметки за ток 

Промените в енергийното законодателство, които се случват в момента ще позволят на българския потребител да почувства най-после ефекта от европейските политики. Това стана ясно от участието на Меглена Русенова – председател на Управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация, в БНТ Подкаст “Къде живеем?” с Камен Коларов. 

Тя бе категорична, че либерализацията на енергийния пазар за битовите потребители не бива да ги плаши. До 2026-та година за домакинствата нищо няма да се промени, но ЕРП-тата ще бъдат поставени в нови условия, защото ще закупуват енергията на пазарен принцип, а ще я доставят на потребителите на регулирани цени.

Снимка: борел м

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина