Арх. Петър Петров: В къща Нишанян имаме компютри, техника и библиотека

Актуално Гласове Забравеният град Новини Под лупа Разследване

15 специалисти завършиха курса за опазване на културното архитектурно наследство на престижния френски институт École de Chaillot в Пловдив, от тях 5 работят в Общината

„Ще ми е трудно да обясня на колегите от Франция тази ситуация, но ще имам грижата да осигуря подходящо помещение.“

Не коментирам решение, което е свързано с нещо, което не ми е ясно, това каза пред Под тепето архитект Петър Петров, след като разбра от репортера ни, че го очаква официално писмо от директора на ОИ“Старинен Пловдив“, според което ръководеният от него курс за опазване на културното архитектурно наследство на престижния френски институт École de Chaillot, трябва да се изнесе от къща Нишанян в Стария град, защото е прехвърлена за управление на Института.

Писмото ви показахме в петък в статията Шефът на Старинен Пловдив гони курса за опазване на архитектурното наследство от къща Нишанян.

Припомняме още, че по-късно от пресцентъра на Община Пловдив се свързаха с Под тепето, за да внесат яснота по писмото на Богомил Грозев и се оказа, че според тях шефа на Старинен Пловдив искал да се освободи къщата за ремонт. Тук оставаме настрана фактите, че никой не ремонтира къщи в архитектурно-историческия резерват първо – през зимата, второ-без пари и трето – без одобрен проект. А за съществуването на подарен проект за реставрация на къщата някои хора от Института и администрацията разбраха от нас.

Попитахме арх. Петров

Какво следва от тук нататък?

За съжаление трябва да търсим ново място, което е проблем, за да убедя французите през 2017-а година направихме една обиколка с колегите от Института, бе предложена тази къща и курсът стартира. През цялото време съм имал подкрепата на колегите от Старинен Пловдив.

Ще ми е трудно да обясня на колегите от Франция тази ситуация, но ще имам грижата да осигуря подходящо помещение.

Тъй като интереса към курса е голям, продължавам да има запитвания. Вие знаете, че от Пловдив 15 човека завършиха курса, като само в общината към монета работят 5-6 човека от този курс.

Да и един от тях е главният архитект Димитър Ахрянов. Какво имате в къщата, което трябва да се изнесе?

Компютри, техника. Библиотека, архив… Там се съхраняват дипломните работи на завършилите курсисти.

Всъщност малцина знаят, че първият випуск, завършили в Пловдив подариха изработени от тях проекти за реставрация на редица сгради паметници на културата в града под тепетата. Разкажете, моля Ви повече за това.

Работихме върху няколко общински сгради изучавани в курса и бяха направени дипломни работи по тях. Самата къща Нишанян бе един от обектите. Аптека Хипократ на улица „Съборна“ в Стария град също. Сградата на старото кметство, имам предвид тази, в която сега се помещават Синдикатите срещу Природонаучния музей и други. Те са подарени на общината.

По голямата тема Небет тепе – също. Проектът, който сега се финализира в рамките на вече изготвената документация от арх. Пройкова, 8 човека от курса работиха, за да могат да разширят и допълнят темата за консервация и реставрация на археологията. Представете си Небет тепе погледнато от по-широк аспект – от към достъпност, достъпна среда, технически характеристики, свързаност и т.н. Много успешно партнирахме в проекта – в това задание, което сега се появи. Арх. Ахрянов беше част от тази група.

Градът спечели от тази група. Опитвам се да продължа тази златна възможност, тъй като не всеки град в България има щастието лектори с най-висока квалификация да работят за него.

Опазването на културното архитектурно наследство е болезнена тема за пловдивчани…

Истината е, че това би трябвало да е не само общинска, а и държавна политика. Понеже ние с архитект Пировска сме стари кадри на НИПК , от времето когато беше институт с няколко хиляди души, самоотвержено решихме, че няма как да позволим да се прекрати това обучение, което е жизнено важно за страната.

Успяхме да влезем във връзка с Френски културен институт, Френското посолство, говорихме да се разшири на регионално ниво обучението. В началото имаше желаещи архитекти от Македония. Сега има запитвания и на колеги от Румъния. Курсът се води на български и френски език.

Един курс не е само мястото. Той е много сложна организация. На практика École de Chaillot и френското правителство субсидират България в това. Те превеждат за осигуряването на всеки курс 100 000 евро, за покриване на разходите по пътуванията на преподавателите.  Те пътуват по програма Еразъм+, 50 000 на година дава тяхната страна, за да идват преподавателите им тук.

Много се надявам да получим подкрепата, която досега сме имали, да не загубим тази възможност. Вече има ефект, виждам промяна в количеството обучени архитекти в България, които започват да участват активно в опазването на това наследство, което е много важно.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.