АктуалноГласовеИзпод тепетоМненияНовини

Читател: Български гражданин, на когото се налага да пътува извънредно в страната, е лишен от правото си да гласува

В закона има парадокс: При пътуване в България не може, а в чужбина може да те впишат?!

За това сигнализира в редакцията ни Стоян Бойков, на когото се наложило да бъде в деня на вота в Пловдив, вместо по постоянната си адресна регистрация.

„Като български гражданин, на когото се налага да пътува без да може да планува две седмици предварително (за да подаде необходимото заявление), нямам възможност да упражня правото си на глас в град различен от този по постоянна адресна регистрация.

Създава се парадокс – в България при описаните обстоятелства не мога да гласувам, в чужбина се допуска вписване в изборния списък на място, съответно мога да гласувам.

Няма ефективен механизъм, който да гарантира правото на глас в страната за граждани, които се намират наложително в град в България, различен от този по адресна регистрация в деня на изборите и не са подали заявление две седмици преди деня на изборите,“ пише в писмото си г-н Бойков и прилага дълга кореспонденция по електронна поща с Централната избирателна комисия, която е започнала от вчера по обяд.

И макар да нарича това „кореспонденция“ става дума за едностранчиви запитвания от негова страна без отговор.

Днес по обяд той е отишъл в СУ „ Цар Симеон Велики“.

„От СИК там се свързаха с ГРАО и отказаха вписване в избирателния списък. Правих 2 повторни опита да се свържа с ЦИК – безрезултатно за сега,“ разказа Стоян.

Според тълкуванието на  ЦИК, което е получил, той може да упражни правото си на вот за  ЕП, само по постоянен адрес и няма възможност да гласува на друго място в страната.

Бойков обаче не е получил отговор на следните два конкретни въпроса от ЦИК:

„Тоест при пътуване извън населеното място по постоянен адрес, което не е планувано две седмици преди изборния ден, нямам възможност да упражня гласа си?“

„Имам още един въпрос – защо не е гарантирано това право за пътуващи в страната, а е възможно за пътуващи в чужбина?“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина