ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътНовини

Целенасоченото отглеждане на IT и аутсорсинга индустрията под тепетата дава резултат

Пловдив с двуцифрен ръст в сектора

Градът е домакин за пръв път на форума See Innovation, Technоlogy and Sourcing Summit

Соня Попова

Целенасоченото отглеждане на IT и аутсорсинг индустрията под тепетата през последните години дава резултат, единодушни са участниците във форума See Innovation, Technоlogy and Sourcing Summit. Бизнес събитието в сектора за пръв път се провежда в Пловдив.

Над 300 са гостите на форума, участие имат български и международни лектор. Организира се от Българската аутсорсинг асоциация (БАА) в партньорство с  Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и Община Пловдив. В рамките на форума за четвърти път ще бъдат връчени и българските технологични Оскари – наградите за иновации, технологии и аутсорсинг за 2019 година.

Градът под тепетата е с двуцифрен ръст през последните години в технологичния сектор и сектора на изнесените бизнес услуги с висока добавена стойност. Това съобщи Ивайло Славов, председател на УС на Българската аутсорсинг асоциация по време на откриването на форума.

„Заедно с университетите, технологичните компании и местната власт, създадохме една работеща екосистема, която вече дава добри плодове и се развива,“ изтъкна Славов. Той съобщи, че в Пловдив през последните години се отчитат двуцифрени ръстове в сферата на IT и аутсорсинга.

По думите на кмета Иван Тотев това също е така. „Няма фирма в сектора, стъпила в града, която да не е увеличала своите служители. Пловдив е град, който целенасочено и последователно върви в посока развитие на тази индустрия,“ припомни той съвместната стратегия, започнала преди 7 – 8 години с първи срещи с двете асоциации. Сред плодовете на развитието бяха изброени: механичния прираст на Пловдив, задържането и привличането на млади хора в града, появата на нови комплекси, офисни сгради клас А и други.  Според градоначалника, новите тенденции в сферата са с фокус върху изнесените процеси, като акаунтинга.

Доброслав Димитров, председател на УС на БАСКОМ, сподели че асоциацията отдавна харесва Пловдив.

„Поне три пъти сме правили нашите ритрийти в Пловдив, но досега беше заради бохемската атмосфера. Сега е с бизнес интерес. Първите ни офиси извън София бяха в Пловдив. И вече София и Пловдив са лидерите в сферата, която се развива добре и пречка пред нея може да бъде само липсата на кадри.

Пловдив е много добре позициониран и заедно имаме още предизвикателства. Успяхте да позиционирате региона като бизнес хъб, Вие направихте и доста в привличането на индустриално производство, а това е много добра база нашите стартъп идеи.

Говорейки за бъдещето, ни предстои имено тук да тестваме в една много добра синергична среда нашата идея как индустрии, които зависят от хората, да минат към индустрии, които зависят от знанието,“ обяви Димитров.

Събитието събира международни експерти в областта на изнесените бизнес процеси и услуги и високите технологии. Специален гост на събитието е д-р Даниел Съскинд, който предизвика присъстващите с мотивационната си реч на тема „Бъдещето на професиите“.

Интересът към наградите за иновации, технологии и аутсорсинг за 2019 година отбелязва 30% ръст в сравнение с миналогодишните кандидатури. В 16 категории ще бъдат отличени най-добрите компании, проекти и продукти, сред които софтуерна компания на годината, най-добър работодател в сектора на технологиите, старт-ъп компания на годината и др. Авторитетно жури от международни специалисти оценява кандидатурите, а победителите ще станат ясни по време на специалната гала вечеря на 17 май.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина