АктуалноГласовеКултураМнения

Мащабен културен туризъм за OPERA OPEN 2019

30 % от местата за всеки от спектаклите в програмата вече са резервирани от туроператори

От Опера Пловдив очакват над 20 хиляди зрители да гледат спектаклите на Античния театър тази година

През лятото от културната институция пускат кораб- сцена за детската си публика

Иво Дернев

Три години се подготвяме за 2019г. и фестивалът OPERA OPEN на Античния театър ще е повече от богат. Благодарение на фондация „Пловдив 2019” имаме ресурс да правим международни спектакли на световно ниво, каза на представянето на програмата на летния фестивал на Опера Пловдив директорът на културната институция Нина Найденова днес. Тя и екипът й са подготвили наистина впечатляващ афиш за OPERA OPEN 2019, който тази година ще пълни Античния цели два месеца- юли и август.

Найденова не скри, че очаква над 20 хиляди зрители на феста това лято. А оперният туризъм вече е в ход. За 2019 година има сключени 8 предварителни договора с туроператори и до 30 % от местата за всеки един спектакъл са вече резервирани от тях за ценители на високото изкуство от чужбина.

В последните години над 35 процента от публиката на Античния е международна. А Опера Пловдив отговаря на големия интерес и високите очаквания с международна програма и участия на някои от най-ярките имена от света на оперното изкуство. Специално за сакралната 2019г. в Пловдив идват да творят легендарната кубинска хореографка Соня Алонсо, а гениалният режисьор, художник и хореограф Стефано Пода ще постави специално на Opera Open 2019 „Орфей и Евридика”. В авторските спектакли на пловдивската опера на Античния ще видим и чуем на живо още водещия световен тенор Хосе Кура, както и джаз звездата от Щатите Лиз Райд.

Дори балетната ни трупа вече е интернационална. В нея има танцьори от девет националности, които избраха да живеят и творят в Пловдив, подчерта днес Нина Найденова.

През лятото, освен големите събития на Античния театър, Опера Пловдив ще прави бутикови музикални вечери в двора на Техническия университет. А за най-малката си публика подготвя голяма изненада- кораб сцена в Марица през лятото.

В рамките на последните три години реализираме мащабните си международни продукции с голямата финансова подкрепа на фондация „Пловдив 2019” на обща стойност 900 хиляди лева. Като за тази година помощта от фондацията е 530 хиляди лева, уточни Нина Найденова.

Ето и акцентите от Opera Open 2019:

8 юни – ГАЛА ОТКРИВАНЕ – режисирана разходка из класическите музикални стилове и епохи, съпроводена с уникално светлинно шоу и 3D мапинг

15 юни – „ОРФЕЙ И ЕВРИДИКА” – Глук
премиерен спектакъл на Стефано Пода

Гениалният режисьор, художник и хореограф СТЕФАНО ПОДА ще постави специално за Opera Open 2019 операта „Орфей и Евридика” от Глук на сцената на Античния театър. Вдъхновен от богатото културно наследство на Траките и земите на Орфей, както и от древните езически ритуали като нестинарство, водещият артист ще представи спектакъл, обединяващ ЗАЕДНО класическа музика, античното наследство, тракийската митология, етносите и съвременния пулс на многоликия Пловдив! Ролята на Орфей ще бъде изпълнена от звездния контратенор Антонио Джованини – един от най-рядко срещаните оперни гласове!  Характерно за стила на Стефано Пода е визуалната зрелищност на спектаклите. За Античния театър той е планувал да включи над 100 доброволци на сцената, които ще олицетворяват разнообразието от хора и раси.

21.06 – СИЛАТА НА СЪДБАТА – Верди
международна копродукция с Театро Реджо Ди Парма (Италия), режисьор Стефано Пода

25.06 – ЗВУКЪТ НА СТРАДИВАРИУС – Камерата Страдивариус Оркестра (Холандия) с техните безценни инструменти от средновековна Италия отново в Пловдив с нова концертна програма

13.07 – РИГОЛЕТО – Верди – премиера
През знаковата 2019 година OPERA OPEN отправи специална покана към режисьора акад. Пламен Карталов – директор на Софийската опера и балет и основен създател на фестивалите на открито „Опера в парка”, „Сцена на вековете” и „Опера на върховете”, да постави на Античния театър една от най-обичаните от публиката творби на Верди

16.07 – ДЖАЗ СИМФОНИ С ЛИЗ РАЙТ
Концерт на нашумялата джаз певица Lizz Wright (САЩ) с оркестъра на Опера Пловдив. Албумите й достигат N=1 в класацията на списание „Билборд” за съвременен джаз през 2005 и 2006 година. Творчеството й включва бленд от джаз и поп, както и госпел стандарти. Проектът се осъществява в партньорство с Plovdiv Jazz Fest.

20.07 – ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО – Чайковски
Нова постановка на прочутия руския хореограф Константин Уралски – дългогодишен солист в Болшой театър, по-късно художествен ръководител на Балета на Айова (САЩ) и главен балетмайстор на Астраханската опера и балет в Русия. В спектакъла отново ще гостуват солисти от Болшой театър.

26.07 – ОТЕЛО – Верди
Водещия тенор Хосе Кура (Аржентина), един от най-известните изпълнители на партията на Отело, прие поканата на Опера Пловдив да участва в спектакъла на доц. Нина Найденова. В Метрополитън опера той получава титлата „четвърти тенор в света” след Павароти, Доминго и Карерас. Хосе Кура е световноизвестен с оригиналните си оперни интерпретации, с нетрадиционните и новаторски концертни изяви, с хипнотизиращото сценично присъствие и с немаловажния факт, че освен блестящ изпълнител, е образован диригент и талантлив композитор, който не се бои дори от предизвикателствата на режисурата и сценографията.

За първи път OPERA OPEN продължава и през август поради изявения интерес на туроператори за групови посещения!

21.08 – „РИГОЛЕТО” – втора премиера
24.08 – „ОРФЕЙ И ЕВРИДИКА” –втора премиера

27.08 – МЕЖДУНАРОДНА БАЛЕТНА ГАЛА с водещи солисти от Куба, Германия, Русия и България

30.08 – АИДАВерди
с участието на прочутия български баритон Кирил Манолов. За първи път „Аида” ще бъде представена с изцяло нова хореография, която включва цялата международна балетна трупа на Опера Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Хубаво, че бяха международните проектни предложения, за да вдъхновят екипа на Опера Пловдив за 3D мапинг и „Орфей и Евридика“. Трябва да се ползва това know-how, все пак идва наготово.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина