Откриха гигантски надпис на мистично Дионисово сдружение от III век на Епископската базилика

Актуално Градът Живот Забравеният град Новини

Посланието на старогръцки е в чест на Дионис и е посветено на императорите Варелиан и Галиен

Под надписа седят имената на 44 члена на религиозната организация, оцелели след опустошителното готско нашествие

Мраморната стела е изработена сто години преди Базиликата, преизползвана е като строителен материал при изграждането на раннохристиянския храм

Този надпис може да възстанови до голяма степен съществото на тракийските мистерии

Иво Дернев

Исторически удар. Така археологът Жени Танкова и епиграфът Николай Шаранков определиха последното сензационно откритие на Епископската базилика. При обръщането си, една от мраморните плочи от пода в атриума на гигантския раннохристиянски храм разкри неподозиран надпис, който е бил част от по-ранната сграда там, а в последствие е бил преизползван. Огромното посланието на старогръцки е издялано съвършено върху каменната стела (паметник с надпис и релеф) приблизително сто години преди изграждането на Епископската базилика. Което потвърждава теорията,  че предшествалата храма постройка е била свързана с императорския култ.  Под посланието седят имената на 44 члена на религиозното сдружение Дионис, а изработването му е по повод оцеляването им при готското нашествие през 251 г., което почти унищожава града. Надписът е в чест на Дионис, наречен тук за първи път Тракийския Предводител. Членовете на мистичната организация го посвещават и на императорите Варелиан и Галиен.

„Открихме го в атриума на Базиликата, обърнат откъм опаката му страна. Бил е използван като настилка при изграждането на раннохристиянския храм”, обясни пред Под тепето на място днес ръководителят на разкопките на Базиликата арх. Жени Танкова. Тя и екипът й  наблюдават консервационно- реставрационните работи, които вървят на обекта, и оглеждат всички мраморни плочи, които се вдигат там. Вчера, в момента, в който повдигали въпросния мраморен блок от пода в атриума, Жени Танкова вижда, че в единия си край той завършва с декорация. Веднага разбрали, че става въпрос за стела. Посланието на старогръцки е разчетено вчера вечерта от епиграфът  Николай Шаранков.

„Този надпис е трети от по-ранната сграда тук. Той не я датира в точност, а просто е положен тук в момента след готското нашествие от 251 г. Надписът буквално гласи: „За победата, здравето и вечното просъществуване на императорите Публий Лициний Валериан и Галиен Августин и за целия им дом, за свещения сенат и римския народ и за съвета и народното събрание на Филипопол- на Тракийския Предводител Дионис посветиха оцелелите мисти, когато водач на мистериите и пожизнен жрец беше Аврелий Мукианид , син на Мукиан”. Следва издълбан в мрамора списък с имената на всички 44 члена на мистичното общество, много от които са споменати с длъжностите, които са заемали”, разкри Жени Танкова.

Николай Шаранков пък трудно скриваше вълнението си от последната находка на обекта днес.

„ Нямаме друго Дионисово сдружение с толкова сложна организация, съдейки по длъжностите. Явно тук е било някакво много важно място, където императорските почитатели са си слагали списъци с имената. Става въпрос за списък на религиозното сдружение Дионис. Но това, което е по-интересно, че от времето на Галиен, по-точно Валериан и Галиен, подписалите се тук пишат, че са се спасили от готското нашествие. Шрифтът е идентичен с един надпис в чест на император Галиен в Археологическия музей. Посвещението е за Повелителя на Тракия Дионис, като интересното е, че не споменават провинциален управител, тъй като по това време вероятно ситуацията в Тракия е била доста сложна. В това мистично сдружение има интересни длъжности, явно свързано и с императорския култ. Находката е изключителна и с това, че от този период на практика нямаме никакви надписи. Само този за Галиен в музея и един за пълководеца му Марциан, който сега е експониран до стадиона”, разказа епиграфът Николай Шаранков.

Точната датировка ще е ясна след месец, но щом се говори за Галериан и Валериан и щом става въпрос за оцелели от готското нашествие, явно надписът е изработен е в началото на управлението на императорите- 253 г. Това е поредно потвърждение на отколешна идея на археолозите и Шаранков, че под Базиликата е имало нещо, свързано с императорския култ.  В списъкът с имена например се среща рядката длъжност „сабостофор”- този, който носи изображението на императора. Мъжете с тази длъжност в списъка са двама, може би заради двамата императори.

„Този надпис дава много богата информация. Това без съмнение е един от най-интересните надписи, откривани в Пловдив. На първо място защото е поставен от хора, които са се спасили от голямото готско нашествие в средата на трети век и те след оцеляването си, 253-254 г., за благодарност за спасението си издигат този списък на оцелелите членове на религиозното сдружение в чест на Дионис, наречен тук за първи път Тракийския Предводител. Те го посвещават на императорите Варелиан и Галиен, чийто имена след това са изтрити. Това е списък на сдружение за провеждане на мистерии в чест на Дионис. Това, което е интересно, е че са изброени и длъжностите на членовете в организацията, а те са много разнообразни. Има няколко ръководители на мистериите, различни видове жреци, хора които имат задължение да носят специфични свещени предмети. Виждаме една много сложна структура на това сдружение, каквато нямаме в други надписи. Това тепърва ще трябва да се проучва”, заяви Шаранков.

Той допълва, че в списъка се откриват и така наречените „курети”, които танцуват с военни доспехи. Има също името на техния предводител, който върви с дрянова пръчка.Този надпис може да възстанови до голяма степен съществото на тракийските мистерии.

„ От тази епоха, след готското нашествие, ние почти нямаме надпис. Досега имахме общо два надписа от Филипопол от цялата втора половина на трети век. Този е третият, най-голям и значим, с най-много информация. Вероятно хората, които са били членове на това сдружение, до голяма степен са преселници от Мала Азия. Те поначало са склонни към такъв тип култови организации. Тук излагат имената си първо да покажат, че са се спасили от нашествието на готите, при което е загинало или пленено почти цялото население на града. Те явно отдават спасението си на това, че са били членове на това религиозно общество, заради което благодарят на Дионис. Те издигат паметника и с молба богът да се грижи за новите императори, тъй в периода, докато тук се случват готските нашествия, в цялата империя има криза, а императори се сменят постоянно. Едва когато идват Валериан и Галиен, които са баща и син, империята успява да се стабилизира за един период от 15 години. Този надпис е израз на надеждата на тези хора, че ще могат да възстановят живота си. И това да се направи такъв огромен и красив надпис е едно голямо усилие, тъй като градът е бил напълно разрушен, а повечето хора са били избити. Тези хора са вложили всичко с помощта на бога и новите императори да възстановят живота си”, допълни Николай Шаранков.

В надписа не се споменава управителя а провинция Тракия, а само императорите като някаква единствена надежда за членовете на мистичната организация. Те са смятали са, че техният бог Дионис, който е предводител на Тракия, ще ги води към по-добро бъдеще.

„Досега намирахме само унищоженията от готското нашествие, след което не остава нищо, но тук за пръв път виждаме надежда. Представете си тази стела върху един разрушен град, където хората няма къде да живеят, да се издигне тържествено, като символ на възстановяването на града. Като символ на бъдещето”, обрисува древната картинка Николай Шаранков.

 

Споделете ни във:

17 коментара за “Откриха гигантски надпис на мистично Дионисово сдружение от III век на Епископската базилика

  1. Хайде спрете с това „вероятно“ и нека да четем това, което пише на стелата! Редица хронисти от епохата пишат, че „готите“ са сиреч ГЕТИ ! А щом готите са гети, то е сбяснимо защо се бият с Римската империя! Дайте да видим имената на тези 44 служители на Тракийския предводител.

  2. Zadulzitelno VEROUCHENIE v Uchilistata, TARNOVSKA KONSTITUZIA i Zadulzitelen BALGARSKI Ezik NAVSAKUDE…V Balgaria turzi NAMA,koito Nareche nakoi ili sebe si “turchin” TRABVA da E v Zatvora ot 2 do 4 godini za Opit za Razduhvane na Etnichesko Razdelenie ..Susto i Tezi,koito na Ofizialni Publichni mesta Upotrebavat turski ezik ,vmesto BALGARSKIA..Horata da Budat OGRAMOTAVANI chrez Znania,za da se Vurnat kum Svoite koreni i HRISTIANSKATA VARA … Една тайна организация в протоколите си, случайно намерени от жената на един от участниците й и предадени в Царската тайна полиция на Русия през 1912, и които били публикувани, а седмица след това иззети от всички книжарници и забранено да се публикуват в Русия, която е направила Френската буржоазна революция, споделя за себе си, че тя възнамерява да предизвика 3 световни войни, да властва в политиката на държавите отменяйки монархиите и създавайки “демокрации” с многопартийни системи, в които ще внедрява своите агенти, и възнамерява да постави свои доверени лица на ключови позиции които ще манипулират всички сфери на обществото – обществената, политическата, икономическата, образователната, духовната…, ще определя какво и как да се мисли и прави чрез средствата за масова информация и своите агенти поставени във всички нейни сфери на влияние, ще унищожи ценностната система на хората, семейството, училищното и университетското образование, културата, морала, ще унищожи всичко добро което е съществувало в държавите и народите, като пороби финансово на своите банки гражданите на всяка една страна и отделните държави, ще създава смутове и етнически конфликти на териториите на страните или между държавите… докато накрая всички бъдат разочаровани от своите политици и в един глас не се съгласят с предложеното от нея световно правителство… а нейните агенти ще излязат на всеослушание да заявят, как те са направили всичко това чрез своята дейност векове наред, и според нейните мечти и фантазии, всички щели да останат очаровани от техния ум и интелект, създал такъв хаос в света, който да оправят те след това възвръщайки стария ред в държавите… Предполагам, че мразещите българите са били техните предци, кой друг… по всичко прилича на част от същия план na JUdEU – Massonite – SSatanisti … … … … .

    1. За да се върнем към своите корени не ни е нужна християнската вяра приятелю . Българският народ приема християнството едва през ⁹ти век , а тук ясно говорят за нашите предци Траките , които също са далеч от християнството . Говорейки за знание ще ти е нужно такова . Научи себе си преди да учиш хората .

  3. Хайде спрете с това “вероятно” и нека да четем това, което пише на стелата! Редица хронисти от епохата пишат, че “готите” са сиреч ГЕТИ ! А щом готите са гети, то е сбяснимо защо се бият с Римската империя! Дайте да видим имената на тези 44 служители на Тракийския предводител.

  4. Как пък решихте, че тези хора ВЕРОЯТНО са преселници от Мала Азия? Крайно време е да се осъзнае, че МЕСТНОТО тракийско население, макар поробвано, обезличавано и преминало през различни поданства, Е ОЦЕЛЯВАЛО в земите си … до ден днешен!!

    1. Разбира се че 35 % от Българите са Траки… 25% са Славяни , останалите са Македонци

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.